Potpisani aneksi ugovora

Od januara povećanje plaća za prosvjetne radnike u TK

skola-ucenici-PIXSELL

Kroz ovako ostvareno socijalno pregovaranje i partnerstvo, stečene su snažne pretpostavke za unutrašnju stabilnost Tuzlanskog kantona

Od početka naredne godine prosvjetnim radnicima, uposlenicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, bit će povećana lična primanja.

Rezultat je to danas potpisanih aneksa kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, kao i sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, najniže plaće, iznosa naknade za ishranu u toku rada i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora za zaposlene u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

Povećanjem osnovice i koeficijenata za obračun plaće uposlenici u ovim oblastima imat će ukupno povećanje plaće od 8,6 posto, topli obrok veći za jednu KM po izrađenom danu, te naknadu za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 50 posto prosječne neto plate u FBiH, odnosno oko 500 KM.

– Današnjim potpisivanjem ovih aneksa kolektivnih ugovora, potvrdili smo još jednom našu socijalnu osjetljivost i potrudili se da svim prosvjetnim radnicima, pokažemo da ih izuzetno uvažavamo i cijenimo. Svjesni smo da su oni zaslužili i više, ali ovo su trenutno maksimalne mogućnosti Kantonalnog budžeta – rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, te se svim članovima pregovaračkog tima sindikata zahvalio na korektnom odnosu i iskazanom razumijevanju.

Kroz ovako ostvareno socijalno pregovaranje i partnerstvo, stečene su snažne pretpostavke za unutrašnju stabilnost Tuzlanskog kantona.

– Osim ovih materijalnih prava koje smo definirali kroz sporazume, danas potpisanim aneksima kolektivnih ugovora definirali smo i dodatna pitanja koja će oveliko poboljšati status prosvjetnih radnika. Ovi aneksi imaju svoju finansijsku snagu, ali i snagu poštovanja prema prosvjetnom radniku i snagu shvatanja – kazao je danas ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković.

Istakao je da je Kolektivni ugovor proširen i na zaposlene u ustanovama kulture koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK, a koji do danas nisu bili obuhvaćeni Kolektivnim ugovorom.

– Ovi sporazumi i aneksi nose najveće povećanje primanja za uposlenike u obrazovanju u posljednjih desetak godina – zaključio je ministar Baraković.

Tako na primjer, potpisanim aneksima danas je predviđeno, između ostalog, uvećanje godišnjeg odmora po osnovu učešća u oružanim snagama BiH, povećanje plaćenog odsustva sa posla dobrovoljnim darivaocima krvi sa 1 na 2 dana, sistematski pregled jednom svake dvije godine umjesto jednom svake četiri godine, kako je to trenutno stanje.

Definisani su otežani uslovi rada u srednjoj školi sa dodacima na plaću, i dodatke na plaću koji se ostvaruju određenim aktivnostima nastavnika i drugih uposlenika u školama.

Regulisana je i naknada za prijevoz ukoliko ne postoji organizirani prijevoz na relaciji na kojoj nastavnik putuje, kao i niz drugih materijalnih i nematerijalnih prava koji znatno utječu na status prosvjetnih radnika u Tuzlanskom kantonu, saopćeno je iz Vlade TK.