Agencija za rad i zapošljavanje

Od januara u Sloveniju i Njemačku otišlo skoro 8.000 radnika iz BiH

ambasada-slovenija

U Sloveniju je tokom 2018. godine otišlo skoro 14.000 radnika, a ove godine taj broj bi mogao biti i veći

Od 2013. godine bh. državljanima je izdato 43.335 radnih dozvola u Sloveniji, a samo je u prvoj polovini ove godine izdato 7.336 radnih dozvola, potvrđeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH za Novinsku agenciju Patria.

BiH i Slovenija od 2013. godine imaju međudržavni sporazum o zapošljavanju za sva zanimanja. Dok Slovenija uvozi radnu snagu iz BiH, realni sektor u BiH ostaje bez prijeko potrebnih kvalifikovanih radnika koji odlaze za boljim životom i većim plaćama. Prema strukturi radnika najviše je vozača i varilaca sa po 23%, a slijede zidari 7%, bravari 4%, te ostala zanimanja u manjim postocima, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje.

U Sloveniju je tokom 2018. godine otišlo skoro 14.000 radnika, a ove godine taj broj bi mogao biti i veći.

Kada je riječ o zapošljavanju medicinskih sestara i njegovatelja iz BiH u Njemačkoj, od primjene Sporazuma 2013. godine do danas su izdate 4.973 radne dozvole.

Samo u prvih sedam mjeseci 2019. godine izdata je 421 radna dozvola. Zbog enormnog broja prijava, prekvalifikacije zainteresiranih kandidata, ove godine došlo je do promjene u uslovima koje kandidati moraju ispunjavati.

„SR Njemačka od februara ne prihvata diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi niti je moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom“, objavila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Kandidatima se preporučuje da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik.

Također svi kandidati koji svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH.