Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od septembra novi udar na Republiku Srpsku?

BiH

dodik mapa

Zapadne sile iskoristit će 20. godišnjicu Dejtonskog sporazuma za novi pokušaj smanjenja nadležnosti RS i jačanja institucija u Sarajevu.

Ova godina prepuna je “okruglih” godišnjica nekih od najvažnijih događaja iz ratnih devedesetih. Poslije Srebrenice i “Oluje”, u novembru na red dolazi Dejtonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu.

Već od septembra, treba očekivati niz inicijativa, i na međunarodnom planu i u BiH, koje će zapravo predstavljati udar na Republiku Srpsku, piše Blic, pozivajući se na diplomatske izvore.

RS i njen predsjednik Milorad Dodik doživljavaju se na Zapadu kao glavni kočničari za uspostavljanje funkcionalne BiH i to jer insistiraju na svojim maksimalnim nadležnostima u okviru Dejtonskog sporazuma.

[quote_right]Predjsednik RS Milorad Dodik nedavno je potvrdio da ima saznanja da se razmatra donošenje rezolucije o Dejtonu u VB UN[/quote_right]

“Uslovi za izmenu Dejtona sada ne postoje. Riječ je o međunarodnom pravnom aktu koji se ne može menjati bez pristanka Srbije i Rusije”, saglasni su sagovornici beogradskog lista.

Ipak, kako dodaju, očekuje se da će u susret 20. godišnjici u raznim međunarodnim forumima, počev od okruglih stolova u uticajnim institutima, preko javnih obraćanja političara, pa do zvaničnih institucija poput Evropskog parlamenta, biti stvarana atmosfera za ponovni pokušaj ustavne reforme u BiH.

Konkretna obilježavanja ove godišnjice još se dogovaraju. Mogućnost koja se na Zapadu ozbiljno razmatra je da u Vijeću bezbijednosti UN bude donijeta rezolucija o Dejtonskom sporazumu. Za razliku od britanske rezolucije o Srebrenici, koja zbog Rusije nije prošla u SB UN, ovdje bi glavnu riječ vodili Amerikanci.

“Rezolucija je jedna od opcija o kojima se razmišlja. Ipak, nakon ruskog veta u New Yorku u na takav dokument o Srebrenici, kao i na rezoluciju o obaranju malezijskog aviona, kada je shvaćeno da se Moskva ne libi da spriječi sve što joj se ne dopada, ova inicijativa je dovedena u pitanje – objašnjavaju izvori.

Predjsednik RS Milorad Dodik nedavno je potvrdio da ima saznanja da se razmatra donošenje rezolucije o Dejtonu u VB UN.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo deklaraciju o podršci vladi Ir

“Očigledno je da će različiti faktori inicirati neki tekst o Dejtonskom sporazumu, 20 godina posle, pred Vijećem bezbjednosti. Nadam se samo da će se postići opšti konsenzus o tome i da neće biti kao što je bilo sa rezolucijom o Srebrenici, koja je odbijena zato što nije bila usaglašena. Ona je bila deo gledanja samo jedne strane, koja je pokušala da je nametne – rekao je Dodik.