Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbačen zahtjev za suspenziju Olega Čavke

čavka

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta odbila je zahtjev za suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke, kao neosnovan.

Državno tužilaštvo zatražilo je suspenziju Olega Čavke, jer je protiv njega otvorena krivična istraga.

Nakon toga Čavka je poslao podnesak VSTV-u i Uredu visokog predstavnika (OHR) u kojem je naveo određene nepravilnosti u radu Državnog tužilaštva.

U pismu VSTV-u Čavka je naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužioca Gorana Salihovića bez ikakvog obrazloženja. Čavka tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužilaštvu BiH kako bi ispričao ko je ukrao automobil tužiteljice Dijane Kajmaković.

Kako je naveo Čavka u pismu, Salihović mu je naložio i da istragu o stradanju porodice Sefera Halilovića prebaci Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kao i da odluka o privremenoj blokadi dionica, unutar istrage u slučaju “Bosnalijek”, nikada nije poslata jer je predmet bio prebačen drugoj tužiteljici, dok je Čavka određen za pomagača.

Predmet Mire Džakule i šest članova disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje, kako je naveo Čavka u pismu, prebačen je drugom tužiocu, koji je tu istragu obustavio. Također, Čavka tvrdi da je nakon otvaranja istrage protiv Milana Tomasa i Mire Džakule glavni tužilac predmet prebacio u drugi odjel, javlja BIRN.

Čavka je BIRN-u BiH rekao da za sve njegove navode postoje pisani dokazi u Tužilaštvu BiH, kao i u elektronskom sistemu kojem pristup ima VSTV.