Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijen prijedlog SDP-a: Plate će biti manje, slijede otpuštanja

Radnici Krivaje prijete štrajkom glađu i samospaljivanjem

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnici iz reda SDA, HDZ i SBB odbili su prijedlog Zaključka zastupnika Socijaldemokratske partije BiH o stavljanju van snage nedavno usvojenih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Ovim potezom vladajuća koalicija u FBiH još jednom je potvrdila svoju politiku kojom direktno ugrožava radnička prava i materijalni status zaposlenih u FBiH. Više nema nikakve dileme da je cilj ove vlasti totalno ugrožavanje radnika i građana ove zemlje, a sve u interesu uskih privilegovanih grupa koje se nastavljaju bogatiti preko leđa radnika.

Vlada FBiH je prije sedam dana u Službenim novinama objavila izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak čime je ozbiljno ugrožen položaj radnika u Federaciji BiH, kao i ukupni broj zaposlenih.

Ustavni sud FBiH je prije šest mjeseci donio odluku da član 11. Zakona o državnoj službi nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH, a sporni Pravilnik se direktno poziva na spomenuti zakon. Također, Vlada se prilikom usvajanja Pravilnika pozvala i na usklađivanje sa Opštim kolektivnim ugovorom, koji se pozivao na Zakon o radu, a koji je, također, bio neustavan u vrijeme objavljivanja ugovora.

Vlada FBiH je u svojim ranijim istupima najavila da će oporezovati topli obrok i regres, uporedo sa smanjenjem stope doprinosa na plate, kako bi primanja radnika ostala ista.

Obzirom da se parcijalno pristupilo rješavanju ovih pitanja, nesumnjivo je da će radnici nakon primjene ovog pravilnika imati manja primanja, da će doći i do njihovog otpuštanja, jer poslodavci neće moći podnijeti veće namete, a sve u svrhu kratkoročnog punjenja budžetskih rupa, stoji u saopštenju SDP-a BiH.