Predstavnički dom PSBiH

Odbijena odluka o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića

Sarajevo: Imenovan novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
23.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zastupnici Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine potvrdili su imenovanje novog saziva Vijeca ministara. Sifet Podzic (DF) ministar odbrane Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Od prisutnih 27 poslanika, njih 20 bilo je protiv smjene Podžića, dok je sedam poslanika, i to onih iz SNSD-a i stranaka bliskih njima bilo za

S.DEGIRMENDŽIĆ

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odbijena je odluka Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića. Od prisutnih 27 poslanika, njih 20 bilo je protiv smjene Podžića, dok je sedam poslanika, i to onih iz SNSD-a i stranaka bliskih njima bilo za.

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke tražio je da se ponovi glasanje, jer kako je kazao, iako je četvero poslanika iz HDZ-a bilo prisutno u Sali u vrijeme glasanja, njihovi monitori su pokazivali kao da oni nisu prisutni.

Na ovu primjedbu, Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, kazao je da će se naknadno provjeriti regularnost glasanja.

Nakon što su glasali za smjenu ministra Sifeta Podžića, poslanici SNSD-a, kao i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija napustili su zasjedanje i tako nastavili bojkot institucija BiH.

Poslanici se nisu izjašnjavali o prijedlogu Nikole Lovrinovića iz HDZ-a da se u parlamentarnu proceduru uputi i prijedlog za smjenu ministara Bisere Turković i Selme Cikotića, jer za to, kako je kazao Zoran Tegeltija, nisu ispunjene poslovničke pretpostavke.

Poslanici iz SDS-a i PDP-a nisu prisustvovali sjednici da ne bi, kako su kazali, prekršili odluke Narodne skupštine RS-a o bojkotu državnih institucija.

Podsjećamo, Tegeltija je odluku o smjeni Podžića uputio u parlamentarnu procedure, jer je Podžić je 4. oktobra donio odluku o otkazivanju vojne vježbe sa Srbijom, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači. Razlog za donošenje takve odluke obrazložio je epidemiološkom situacijom.