Burno u Domu naroda

Odbijeni izvještaji VSTV-a, Tegeltija poručio: Ima se novca, ali ne razgovaramo

milan-tegeltija-vstv-foto-patria

On nije želio govoriti o slučajevima Davida Dragičevića i Dženana Memića kazavši da su to živi predmeti. Odbacio je optužbe Izetbegovića da na rukovodećim pozicijama u pravosudnim institucijama nema jednog naroda

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. godinu i 2018. godinu nije primljen k znanju ni od strane delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ranije je ove izvještaje uz burnu raspravu nisu primili k znanju ni zastupnici Predstavničkog doma PSBiH. Za razliku od ove sjednice Milan Tegeltija je došao na sjednicu Doma naroda.

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da, iako imamo stare izvještaje na stolu, postoje neke poruke koje su važne.

„Izvještaj o radu VSTV-a domovi primaju k znanju. Time se sagleda pravosuđe u BIH. Ključne pravosudne institucije su nametnute odlukama visokog predstavnika i vrijeme je da o tome kažemo koju riječ. Strane sudije treba da odu iz Ustavnog suda BiH i da se napravi neki red tu“, kazala je Majkić, napominjući da pravi rat između Parlamentu BiH i VSTV-a nema opravdanja.

Mladen Bosić (SDS) kazao je da Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a svojim izjavama da zastupnici ne razumiju kako funkcionira pravosuđe zapravo pokazuje da on ne zna kako funkcionira demokratija.

„Ne postoji politička volja da se stvari pomjere u bilo kojem smjeru kada je riječ o pravosuđu. Jednostavno pojedinci žele imati pravosudnu zaštitu. Ja ću glasati protiv ovog Izvještaja. Smatram da je pravosuđe uvjerljivo najveći problem u BiH. Funkcioniranje ostalih institucija bi bilo na sasvim drugim osnovama da je pravosuđe drugačije“, kazao je Bosić.

Sredoje Nović (SNSD) istakao je da ga brine formulacija ‘primiti k znanju’.

„Šta znači to. To je samo odlična floskula koju je neko smislio kako bi se na političkoj sceni sukobljavale političke strukture posebno pred izbore. Treba biti dobro šizofren da se mi ovako godinama usuglašavamo. Prvo se zalažem da to izbacimo, ili izvještaj usvajamo ili ne. Ili se izvještaj dostavlja na znanje i ne glasa se o njemu. Pravosuđe govori sa svojim jezikom, svi imaju svoj ugao gledanja, ali niko ne može biti ekskulpiran odgovornosti. Ne mogu političari reći to je problem VSTV.a, tužilaštva itd. Nije tačno u ovom domu je isto usvajan svaki zakon“, kazao je Nović.

On je dodao da moraju otvoriti dijalog i reformski proces pravosuđa, ali na bazi argumenata i struke.

„Ne može biti niko iznad. Zašto nema reformskih procesa. Svi gubimo, građani najviše. Nije rješenje samo u smjenama pojedinih nosioca pravosudnih funkcija.

Također, nikada se na javnoj sceni ovoliko nisu sukobljavale policija i tužilaštva. Tu nešto ne štima“, kazao je Nović.
Munib Jusufović (SBB) istakao je da ima jakih razloga da se bude nezadovoljno sa strukturom i aktivnošću pravosuđa.

„Najodgovornija je međunarodna zajednica za ovo, jer je naredila ovakvu reformu. Naprimjer, 2004. ili 2005. oba doma usuglasila su se oko pitanja Distrikta Brčko. Tada nas je zaustavio šef pravne službe u OHR.

Ovdje nas ima 15 delegata, dvojica su iz Brčkog. Svi su jednaki, samo nas dvojica nismo jednakiji. Jer se radi o školskom kršenju ljudskih prava. Kako, tako što i u FBiH i RS postoji dvostepenost, mi u Brčkom nemamo gdje izađi s onog prostora.

Ako si se zamjerio nekome ti si završio. Jedino kroz Ustavni sud BiH, pa do Strazbura. Je li to reforma. Ko god kritikuje ovakvo pravosuđe je u pravu, ali je vrlo slojevito to pitanje“, kazao je Jusufović
Zlatko Miletić kazao da je profesionalno frustriran.

Ali očekujem da uspostavite sistem u kojem ste zaista neovisni. Ne na način da vam niko ništa ne može. Nego da smislimo mehanizme pozitivnog utjecaja politike na vaš rad. Restrukturiranje VSTV je počelo prije tri godine. Pa, sada ne znamo ima li te komisije ili ne“, kazao je Miletić.

Bariša Čolak (HDZ) napomenuo je da postoje mnogi problemi i da postoji i odgovornost zakonodavne vlasti.

„VSTV je trebao biti regulator čitavog sistema. Mislim da nisu u tome uspjeli. Nije da ništa ne valja. Međutim, po meni iskoraci koji su napravljeni nisu dovoljni. Odgovornost treba legislativno urediti.

Bakir Izetbegović kazao je da je pravosuđe nacionalno izbalansirano, a tužioci i sudije trebaju biti ljudi od integriteta i stručnosti.

“Ne može se amnestirati neko ko se suprotstavlja zakonima. Ne možete imati talas suđenja pripadnicima narod jednog naroda. Pa, šta ste radili prije. Nema talasa. Ne možete imati afere koje truju javnost. Pomalo je i besmisleno reći da nešto nismo primili k znanju kada nam je već došlo na sto, ali i to je poruka. Ja insistiram da se glasa, da pošaljemo poruku da je neophodna reforma pravosuđa.“, kazao je Izetbegović.

Milan Tegeltija je kazao da je šest godina predsjednik VSTV-a a nije ranije imao priliku prisustvovati ovakvoj raspravi kakva bi i trebala da bude.

„Ne primiti k znanju znači da ne razgovaramo. Ako hoćemo svi reforme, onda to moramo uraditi partnerski. Odgovornost za reformu nije samo na VSTV-u, ona je i na Parlamentima i na izvršnoj vlasti“, kazao je Tegeltija.

On je dodao da želi u Paramentu da razgovara o svemu.

„Smisao izvještaja jeste da unaprijedimo pravosuđe. Budžet suda BiH je daleko veći od svih drugih sudova, uslovi su na europskom nivou, za razliku od toga sudovi u FBiH i RS rade u daleko slabijim uvjetima“, kazao je Tegeltija.

On nije želio govoriti o slučajevima Davida Dragičevića i Dženana Memića kazavši da su to živi predmeti. Odbacio je optužbe Izetbegovića da na rukovodećim pozicijama u pravosudnim institucijama nema jednog naroda.

“Vjerujem da mislite na Bošnjake, ali to nije tačno. O tim talasima ja ne mogu govoriti, mogu samo reći da su sve žrtve žrtve i da ne mogu utjecati kao predsjednik VSTV-a kada će neko biti optužen”, istakao je Tegeltija.

Izetbegović je kazao da je čudna koincidencija da Bošnjaci ostaju bez prvog čovjeka u Sudu BiH i kreće talas optužnica protiv bošnjačkih oficira.