BiH

Bruxelles

Odbor za vanjsku politiku EP: U izbore u BiH miješali se Rusija i Turska

22/11/2018

Željana Zovko je govorila o uticaju Turske i Rusije na izbore u BiH, ustvrdivši da je Turska imala veliku ulogu u izborima za članove Predsjedništva BiH

Odbor za vanjsku politiku Evropskog parlamenta raspravljao je u četvrtak u Bruxellesu o stanju u Bosni i Hercegovini, o kojoj priprema rezoluciju u kojoj namjerava izraziti zabrinutost u pogledu pitanja legitimne predstavljenosti naroda u BiH.

Bosna i Hercegovina bila je tema u dvije tačke rasprave na Odboru. Jedna je bila izvještaj promatrača Evropskog parlamenta na izborima održanim 7. oktobra, a druga je bila rasprava u drugom čitanju o izvještaju parlamentarnog izvjestitetelja za BiH, rumunskog zastupnika Cristiana Prede (EPP).

O provedenim izborima govorio je vođa promatračke misije Evropskog parlamenta, luksemburški zastupnik Frank Engel, koji je izbore u tehničkom smislu ocijenio korektnim.

“Iako nisu bili bez problema, izbori su prošli relativno u redu, logistički je sve bilo korektno”, rekao je Engel.

S druge strane, Engel dodaje da je bilo pokušaja uticaja na izbore iz drugih zemalja, spominjući pritom Rusiju.

Izvjestitelj za BiH Cristian Preda rekao je da je na njegov izvještaj podneseno 190 amandmana, a da je od tih 190 amandmana njih 124 uvršteno u kompromisne amandmane dogovorene između glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu.

Odbor će o izvještaju i amandmanima glasati 6. decembra, nakon čega taj tekst ide na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta sredinom januara sljedeće godine kao prijedlog rezolucije o napretku BiH, prenosi Hina.

U tekstu se poziva na brzu uspostavu vlasti na svim nivoima, ukazuje na potrebu promjene izbornog zakonodavstva u skladu s presudama domaćih i međunarodnih sudova te na ustavne i institucionalne promjene koje će zemlji omogućiti približavanje Evropskoj uniji.

Preda je rekao da se u jednom od kompromisnih amandmana govori o legitimnoj predstavljenosti konstitutivnih naroda i da se potvrđuje da postoji problem političke predstavljenosti.

Preda je pozvao na što brže formiranje vlasti u BiH na svim nivoima. Istaknuo je i probleme zbog neprovođenja presude Ustavnog suda u predmetu koji je pokrenuo Božo Ljubić i u vezi s presudom u slučaju Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava.

Zastupnik Jozo Radoš rekao je da se u tekstu spominje pitanje legitimne zastupljenosti, ali se izrijekom ne spominje izbor članova Predsjedništva BiH.

Zastupnica Željana Zovko je govorila o uticaju Turske i Rusije na izbore u Bosni i Hercegovini. Rekla je da je Turska imala veliku ulogu u izborima za članove Predsjedništva, spominjući da su “muslimanskim porodicama davane upute da jedni glasaju za bošnjačkog, a drugi za hrvatskog člana Predsjedništva”.

“Krajnje je vrijeme da se razmotre strani uticaji koji su prisutni u BiH”, naglasila je Zovko.

Zastupnik Tonino Picula je ukazao na problem neprovođenja sudskih presuda u BiH, bilo domaćih bilo međunarodnih sudova. Picula je rekao da Evropski parlament redovno u svojim rezolucijama poziva na promjene, između ostalih i izbornog zakonodavstva, ali da on ne vidi spremnost za to kod političkih elita u zemlji.

“Ja već dulje vrijeme ne vidim tu spremnost. Stalno govorim da je Dayton zaustavio rat, ali da je to vrlo slab dokument na kojem bi se trebala graditi moderna, složena, višenacionalna zajednica. Još ništa nije napravljeno na prilagodbi zemlje za članstvo u EU-u. Bosnom i Hercegovinom upravljaju različite veto grupe, kojima je vrlo udobno unutar Daytonskog sistema. Nisam pretjerani optimist”, rekao je Picula.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.