Kantonalni sud u Sarajevu

Suđenje Ejuboviću: Optuženi tvrdi da ima psihičkih problema i da je vozio 100 km/h

almir ejubović suđenje
almir-ejubovic

“Moj klijent je vozio oko 100 km na sat, a ne 165 km/h kako tvrdi Kovačević”, ustvrdio je Dupovac dovodeći u pitanje kredibilitet ovog stručnjaka

Danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Almiru Ejuboviću, koji je 29. juna ove godine, upravljajući BMW-om, izazvao nesreću na autoputu A-1 u kojoj su poginule Lejla Oruč, Nađa Neradin i Ajla Ibrica, dok je bila teško povrijeđena Ajla Oruč.

Tokom današnjeg ročišta prikazan je video snimak uviđaja sa mjesta pogibije tri djevojke. Dijelovi snimka na kojima se vide tijela nastradalih tužiteljica Šejla Herceglija je izostavila jer su u sudnici bili očevi poginulih djevojaka.

Među dokazima tužiteljica je spomenula i tri saobraćajna prekršaja optuženog Almira Ejubovića. Advokat optuženog Senad Dupovac uložio je prigovor. Prema njegovim riječima optuženi nikad nije kažnjen zbog prebrze vožnje već je dvije kazne u iznosu od 130 KM platio za vožnju u neregistriranom automobilu, a jednu od 30 KM zbog upravljanja automobilom na osnovu potvrde o položenom vozačkom ispitu.

Advokat Dupovac je predložio Ejubovićevo saslušanje, iako je optuženi, tvrdi, “na apaurinima”, a sudija Husein Delalić je to odobrio. Advokat je tražio i vještačenje drugog vještaka saobraćajne struke Mirsada Kulovića tvrdeći kako nalaz Ševala Kovačevića nije objektivan.

“Moj klijent je vozio oko 100 km na sat, a ne 165 km/h kako tvrdi Kovačević”, ustvrdio je Dupovac dovodeći u pitanje kredibilitet ovog stručnjaka.

Međutim, sudsko vijeće odbilo je njegov prijedlog.

Dupovac je, također, predložio da svjedoči doktorica Ruža Miličević iz Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, koja radi kao zatvorski ljekar u KPZ-u Mostar.

Ona bi trebala govoriti o psihičkim posljedicama koje je ova nesreća ostavila na Almira Ejubovića. Sudija Delalić je dozvolio izvođenje ovog dokaza, dok je odbio saslušanje Hamze Japalaka, Mehmeda Đelilovića, Ejubovićevog sportskog trenera, i Melise Svrake.

“Nismo ovdje da bi raspravljali da li je optuženom uništena karijera, je li dobar sportista i je li žrtva, već o saobraćajnoj nesreči”, kazao je sudija Husein Delalić.