Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera "Respiratori"

Odbrana Fadila Novalića tvrdi da nije bilo kršenja zakona kod nabavke respiratora

respiratori zavrsna rijec3

Sudski proces do kojeg je došlo zbog nabavke respiratora ACM812 A odbrana premijera Novalića smatra “hajkom i harangom” na premijera i koncept odbrane je takav da je premijer sve radio “po zakonu” i učinio sve da nas spasi tokom pandemije

Pred Sudom BiH, u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta, danas su završne riječi iznosile Vasvija Vidović i Nina Karačić, advokatice optuženog premijera FBiH Fadila Novalića.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ / Fokus.ba

Nakon što je Tužilaštvo BiH na prošlom ročištu u ovom predmetu u završnim riječima navelo da su “dokazali političku korupciju i očiti kriminal”, danas je odbrana optuženog Novalića te navode pobijala, optužila Tužilaštvo da nema dokaze ni za jedan navod iz optužnice, te su njegove advokatice sve Novalićeve poteze u vezi s nabavkom respiratora ocijenile zakonitima i poduzetima s ciljem zaštite stanovništva u pandemiji.

Odbrana Fadila Novalića nije okončala danas završne riječi i nastavit će ih 8. marta, a uz sve hvalospjeve na račun i premijera i respiratora, očekivano, nijednom riječju nije spomenuto da se respiratori ACM812 A nisu koristili niti u jednoj bolnici, izuzev na KCUS-u dok i u tom centru nisu anesteziolozi ukazali na njihove mane, nakon čega je u Tužilaštvu KS otvorena istraga o njihovoj upotrebi koja još traje.

Uprkos tome što se ova medicinska sredstva plaćena oko 10,5 miliona KM i to preko dobavljača koji je imao povlašten status kod premijera, jer ga je “poslao Asim” odbrana Fadila Novalića pokušala je relativizirati sve činjenice koje su iznesene tokom glavnog pretresa i predstaviti da je njihov branjenik “radio sve po zakonu”.

NEVIDLJIVE SILE

Vidović je na početku obraćanja Sudskom vijeću, u sastavu Branko Perić, predsjedavajući, te sudije Braco Stupar i Goran Radević kazala da joj je “čast da se obrati na kraju ovog teškog suđenja”. Kazala je i da su ovim suđenjem upravljale “nevidljive sile” van pravosudnog sistema, te je ponovila tezu odbrana da je postojao “medija plan” u ovom procesu, a rekla je da je to tokom istrage rekao i sam tužioc.

Iz izlaganja Vidović moglo se čuti da ona “nevidljivim silama” smatra sve političare koji su kritički govorili o nabavci respiratora tokom protekle tri godine, ali i dio međunarodne zajednice koja se očitovala o ovom predmetu.

Tako je Vidović spomenula hronološkim redom od 2020. do 2022. godine izjave Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a, Edina Forte, predsjednika Naše stranke, Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, te još nekih domaćih političara i analitičara .

Vidović je ocijenila da nikada do sada na suđenju nekom zvaničniku nisu “povrijeđena osnovna ljudska prava”, kao njenom branjeniku, te da je proces , prema njenim riječima pratila “kampanja koja je dobila obilježja harange”.

Vidović je zasmetalo i to što se 16.augusta 2021. godine Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila saopćenjem za javnost u kojem je podsjećamo, navedeno da je “povjerenje u pravosuđe BIH je na istorijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom”, da je “pandemija COVID-19 dala dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH”, te da “su tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal.” U tom saopćenju je navedeno i da su “tužioci preuzeli ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH, te da su trpjeli nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija.”

Advokatica Vidović je ocijenila da je njenom branjeniku na ovaj način “bez ikakve ograde presuđeno”.

-Zabrinjava to da se predstavnici međunarodne zajednice miješaju u predmet koji je u toku. Radi s e o nelegitimnom postupku koji predstavlja direktno podrivanje sudske vlasti- kazala je Vidović, uz opasku da njen branjenik nije želio da se raspravlja o diplomatama, “ali ja ne bih bila ja, kada ovo ne bih spomenula”,potcrtala je Vidović.

Navodila je Vidović danas i naslove iz medija koji su se odnosili na respiratore, baš kao da mediji trebaju dozvolu advokata hoće li iznositi svoja saznanja o nekom slučaju, a kada nešto objave prema odbrani optuženih u ovom predmetu onda su “dio medija plana”, za koje novinari nikada nisu dobili objašnjenje kada su pitale advokate optuženih na što konkretno misle pod tim pojmom i koji su to mediji koji su navodno radili “po tom planu”.

Navodeći jedan od naslova Fokusa o aferi “Respiratori” Vidović je pročitala “Sud BiH veoma loše vodi proces protiv Novalića i ostalih u aferi “Respiratori”. No to je pogrešno pročitan naslov, jer on izvorno glasi: EU:Sud BiH veoma loše vodi proces protiv Novalića i ostalih u aferi “Respiratori”. Jasno je da je u ovom tekstu tretirana ocjena Evropske unije o načinu vođenja ovog procesa, te da to nije nečija proizvoljna i ocjena bez argumenata, nego je to dio iz prošlogodišnjeg izvještaja Evropske komisije o stanju u BiH, a što Vidović nije spomenula.

Odbrana Fadila Novalića dalje je ustvrdila da premijer FBiH nije prekršio zakone pri nabavci respiratora, te da Tužilaštvo BiH nije shvatilo kontekst i situaciju u kojoj se nabavka odvijala.

Odbrana Fadila Novalića optužila je Tužilaštvo BiH da je pravilo pritisak na svjedoke i na Federalnu upravu civilne zaštite. Ove tvrdnje su potkrijepili sa svjedočenjima Novalićevih sadašnjih i nekadašnjih bliskih saradnika Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića, koji je promijenio iskaz u sudnici u odnosu na onaj dat tokom istrage, a odbrana je više puta svoje tvrdnje potkrepljivala svjedočenjima Sanite Alagić, pomoćnice direktora FUCZ-a, te Aleksandra Zolaka nekadašnjeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Sve poteze Novalića njegova odbrana pravda vanrednim okolnostima u kojima se BiH našla zbog pandemije, te je faktički ustvrđeno da se Novalić ponašao “državnički i odgovorno”, te da je Vlada FBiH na čelu s premijerom navodno još na sjednici u januaru počela s pripremama za suočavanje s problemima koje je donio Covid 19.

Vidović je kazala i da je nekadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel 11. marta 2020.godine nagovijestila da će 70 posto stanovnika Njemačke obolejti od Covid 19.

Teško je odoljeti da se na hvalospjeve odbrane Fadila Novalića kako je navodno sve činio da FBiH što bezbolnije prebrodi probleme u pandemiji i da se on prikaže premijerom koji je “unaprijed mislio o svemu”, ne prisjetimo da je Novalić 11. marta 2020. godine, baš kad je Merkel govorila o razmjerama pandemije, prisustvovao proslavi u kompaniji “Igman” u Konjicu iako je tog dana Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naredio obustavu nastave u svim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana, te obustavu održavanja kulturnih i sportskih događaja na području kantona (ili da se dozvole održavanje kulturnih i sportskih događaja bez publike), u trajanju od 15 dana.

Dan ranije, 10. marta, već je bila na snazi i prva naredba izdata od istog Kriznog štaba, koja je već sadržavala brojne mjere opreza. No, uprkos tome Novalić je prisustvovao proslavi u krugu velikog broja ljudi, gdje je, kako će se kasnije ispostaviti bila i jedna zaražena osoba, pa je taj događaj označen klasterom. Ovaj primjer svakako govori koliko je Novalić bio savjestan u pogledu svojih obaveza i dužnosti.

Za odbranu Fadila Novalića sporno je i što je Tužilaštvo BiH u više navrata spominjalo da vodi drugi predmet i to pomoć počiniocima nakon učinjenog krivičnog djela., jer su to ocijenili pritiskom na svjedoke, od kojih su neki umjesto svjedoka postali osumnjičeni poput Sanje Lekić .

Za Vidović je, kazala je ona, neshvatljivo da je Tužilaštvo BiH ,iako respiratori nisu bili oduzeti tražili da ih FUCZ obavještava o svakom koraku u vezi tih aparata.

Vidović je rekla i da nakon što je objavljeno da su respiratori “instalirani na UKC Tuzla i KCUS Sarajevo”, da je “krenula hajka” , te da je izvršen pretres i saslušanja u tim zdravstvenim ustanovama.

VIDOVIĆ: OPTUŽNICA NEJASNA I NEPOTKRIJEPLJENA DOKAZIMA

Međutim, na UKC Tuzla respiratori nikada nisu instalirani ,i Fokus ih je prošle godine snimio u skladištu tog kliničkog centra, gdje nam je rečeno da nikada nisu bili u upotrebi, jer i tamošnji anesteziolozi tvrde da su neupotrebljivi.

Vudović je rekla i da je optužnica ostala nejasna i nepotkrijepljena dokazima, te je precizirala da odbrana smatra da nema dokaza za pranje novca u ovom slučaju, kao ni da je premiejr Novalić imao bilo kakvu dobit, te da je na bilo koji način utjecao na izmjenu Uredbe o FŠCZ-e, i dodjeli novca za respiratore.

I advokatica Nina Karačić koja također brani optuženog Novalića govorila je o izmjenama Uredbe o FŠCZ, tvrdeći da izmjenom te uredbe Fahrudin Solak , suspendirani direktor FUCZ-e i jedan od optuženih u ovom predmetu nije dobio nikave dodatne ovlasti u odnosu na raniji period.

Međutim, to nije tačno. U Uredbi koja je bila na snazi prije izmjene jasno je stajalo da sjednice Federalnog štaba saziva i njima predsjedava komandant Štaba, a u slučaju da je on spriječen onda ih saziva i predsjedava načelnik Federalnog štaba.

U praksi to znači da je Fahrudin Solak prije izmjene Uredbe mogao sazivati i sjednicama Štaba predsjedavati samo u slučaju kada je spriječena komandantica Jelka Milićević . Ali, kad aje Uredba izmijenjena Solak je dobio ovlasti da on zahtijeva sazivanje sjednica od Milićević kada on to želi. O tome svjedoče obje verzije Uredbe objavljene u Službenom listu FBiH.

Odbrana Fadila Novalića pozvala se u završnoj riječi i na svjedočenje Željka Silađija, direktora Ureda za zakonodavstvo FBiH koji je ranije kazao da su sve odluke Vlade u toku pandemije dobile pozitivno mišljenje. No, naravno da Novalićeva odbrana danas nije spomenula da je Silađi kazao da je Ured za zakonodavstvo svoje mišljenje na odluke Vlade FBiH uglavnom davao retroaktivno. Tako se ispostavilo da je FŠCZ dobio nove članove i radio po izmijenjenoj uredbi već od 25. marta 2020. a mišljenje Ureda o toj Uredbi stiglo je u Vladu 28. aprila o čemu je ranije u sudnici prikazana i dokumentacija.

Nasuprot tvrdnjama odbrane Fadila Novlaića da je “sve bilo po zakonu” podsjetimo na svjedočenje federalnog pravobranioca Jakova Dujića, da je on potvrdio da je bilo neophodno prije kupovine respiratora, odnosno zaključenja ugovora između Federalne uprave Civilne zaštite i firme “FH Srebrena malina” pribaviti pravno mišljenje Federalnog pravobranilaštva, a da to nije učinjeno, te da je sporni ugovor u Pravobranilaštvo FBiH iz FUCZ-e stigao tek “kada je procurila vijest” o nabavci respiratora.

Očekivano je bilo da će odbrane optuženih, kao uostalom i tužitelji iz izvedenih dokaza i svjedočenja odabirati ono što ide njima u prilog. Prvima za odbranu,a drugima za optužbu.

Tako je advokatica Vidović danas potencirala na tome da su se proglašenjem stanja prirodne nesreće u FBiH aktivirali propisi koji važe za to stanje, te se posebno osvrnula na Zakon o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od stanja prirodne ili druge nesreće.

No, treba na ove tvrdnje Vidović spomenuti da su i mnogi svjedoci pred Sudom BiH u ovom predmetu kazali da u pandemiji nije prestao važiti nijedan drugi zakon koji je trebalo ispoštovati.

Odbacila je Vidović i optužbe tužilaštva BiH da FUCZ nije mogao nabavljati medicinsku opremu , te je naglasila da se nijedna odluka Vlade FBiH ne može staviti na teret njenom branjeniku “jer njegov glas vrijedi kao glas bilo kojeg drugog ministra u Vladi FBiH”.

ZA ODBRANU PORUKE IZ GENSEK GRUPE NEFORMALNE I NIŠTA NE ZNAČE

Advokatica Nina Karačić u završnoj riječi je kazala da Tužilaštvo BiH nema dokaze da je Novalić osmislio plan da organizuje Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka u grupu .

Za Karačić je SMS s kojim se Fikret Hodžić javio premijeru Novaliću 29. marta dokaz da se Novalić i Hodžić do tada nisu poznavali.

To što ova poruka dokazuje da se jednom premijeru po preporuci može poslati poruka za posao vrijedan više od 10 miliona KM, za Novalićevu odbranu nema nikakvog značaja.

Novalićeva odbrana negira da je Novalić imao bilo kakve sastanke sa Solakom, mimo onih zvaničnih koji su i evidentorani i kojima je kažu prisustvovalo više ljudi.

Advokatica Karačić je kazala da se Novaliću ne može na teret stavljati ni to što je prvobitni Krizni štab sa 21 člana smanjen na njih devet, jer je prema odbrani i to učinjeno zbog efikasnijeg rada, te je istaknula da Novalić nije imao izbora da izmjenu Uredbe ne stavi na sjednicu Vlade FBiH .

– Je li se svih osam ministara koji su tada glasali trebalo naći ovdje u sudnici na optuženičkoj klupi – kazala je Karačić.

Za poruke iz Viber grupe GENSEK, čiji članovi su bili Fadil Novalić, Hasan Ganibegović i Edita Kalajdžić, Karačić je kazala da se radi o neformalnoj grupi privatno-poslovne prirode, a da je Tužilaštvo poruke iz tih prepiski vadilo iz konteksta.

Karačić se osvrnula na poruku u kojoj Novalić i njegovi saradnici konstatuju kako “Solaku treba dati krila”,te kako Novalić kaže “ako Solak ne izmijeni Pravilnik možemo se slikati”, te je kazala da to ništa ne znači, jer da slijedi poruka “Ma, mijenjaćemo i Solaka ako treba”, što po riječima Karačić ide u prilog teze odbrane da nije postojala organizovana grupa, jer “eto bilo se spremno i na smjenu Solaka”.

Advokatica Karačić je odbacila tvrdnje Tužilaštva BiH da je Novalić s Hodžićem dogovarao cijenu respiratora, jer kako ej navela, samo Tužilaštvo tvrdi i da je cijena formirana na osnovu ponude firme Exotrade-a iz Rijeke koju je Hodžiću dostavio Kristijan Marić .

No, pojašnjenje kako se moglo desiti da je prvobitni ugovor bio za nabavku respiratora HCVE003 oko 10,5 miliona KM, da je taj ugovor kasnije mijenjan, ali samo u dijelu modela respiratora ACM812 A, a da je cijena ostala ista, danas se nije moglo čuti.

Odbrana Fadila Novalića tvrdi da su cijene respiratora početkom pandemije “divljale” da postoje medijski izvještaji kako “Amerikanci kao kauboji otimaju respiratore” , te da je zbog zatvaranja tržišta EU i BiH bila okrenuta prema tržištu u Kini.

SOLAKOVE ŽELJE

Nastavak ročišta na kojem će Novalićeva odbrana nastaviti s iznošenjem završne riječi zakazan je za 8. mart. Tada bi se Sudskom vijeću trebao obratiti i optuženi Novalić.

Optuženi Fahrudin Solak, pitao je danas Sudsko vijeće da li postoji mogućnost da se od narednog ročišta završne riječi odbrana prenose uživo na kanalu Youtube.

Solak je kazao da bi se na taj način “zaustavio medija plan Tužilaštva BiH”. Zanimljivo je da Solak to traži tek kada kreće s iznošenjem završna riječ njegove odbrane.

Podsjećamo, prvih nekoliko ročišta u ovom predmetu mediji su mogli pratiti online , no ta mogućnost je naprasno ukinuta uz objašnjenje iz Suda BiH da nema tehničkih mogućnosti za dalju provedbu te prakse. Solak se tada nije bunio što nema daljnjeg online prijenosa.

Iako do sada nisu izneseni nikakvi dokazi o postojanju medija plana i koordinacije Tužilaštva BiH s medijima, Solaka niko nije opomenuo da ne koristi ovaj termin s kojim očigledno sve medije koji izvještavaju već tri godine o aferi respiratori faktički stavlja pod pritisak da rade po nečijem nalogu i u okviru nečijeg plana.

No, od Solaka ovakvi istupi i ne čude, jer netom po objavi informacija o nabavci respiratora 2020. godine, on je pozivao Tužilaštvo KS da istražuje novinare, a ne oni koji su našim novcem platili medicinska sredstva koja danas niko ne želi da koristi.

Sudija Branko Perić kazao je da nikome nije u interesu da se ovaj predmet “prebacuje u medijsku sferu”, te da se suđenja nigdje u svijetu ne prenose , te se zapitao “ko bi razumio iz jednog fragmenta” ovaj postupak.