Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbrana od ničeg: Vlasti RS izmislili problem

Specijalci MUP-a RS protiv grupe napadača
FOTO: Ilustracija

Prije nekoliko dana ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić saopštio je da je federalna uprava policije ponudila pomoć Graničnoj policiji u zaštiti granice i da je o tome obavijestio Operativni šab za migracije. I tada je rekao da ne postoji nikakva dalja odluka u vezi sa tim niti je dogovoreno bilo kakvo raspoređivanje dodatnih policijskih struktura na granicu, piše Deutsche Welle.

Ipak, Vlada RS je nakon toga donijela odluku da neće dozvoliti raspoređivanje pripadnika drugih policijskih snaga na teritoriji RS, ne precizirajući o kojim se drugim policijskim agencijama radi.

Vlada je izmislila problem

“Federalna Vlada je iskazala namjeru da pomogne sa svojim policijskim kapacitetima u zaštiti granice BiH, kada su u pitanju migranti. Ja sam to saopštio na Operativnom štabu i nikakva odluka nije donesena. Vlada je izmislila problem. Digla se haranga o napadu na teritorijalni integritet a ustvari nema nikakve odluke u vezi sa tim”, kaže Mektić nakon što je Vlada RS donijela odluku.

Međutim sve i da je Operativni štab donio takvu odluku, to bi značilo dalje dogovaranje između policijskih agencija u BiH s obzirom da postoji Sporazum o saradnji koji su prije tri godine usaglasili upravo MUP RS i SIPA. Raniji sporazum iz 2005. godine koji je nastao u procesu reforme policije u BiH nije definisao sve oblasti, ali su nadležnosti jasno razgraničene – uključujući i onu da entitetske policije nemaju nadležnost na granici, izuzev angažmana od strane Granične policije ili neke druge državne agencije.

Podrivaš li sistem ili perfidno utičeš na izborni proces

Činjenica je međutim da će se svaka tema iskoristiti u dnevno politička prepucavanja, od sporazuma Savjeta ministara i USAID-a o dodjeli 8 miliona dolara nevladinom sektoru pa do pitanja migranata. Bitno je, bar kada je riječ o političkim partijama u Republici Srpskoj, dokazivati ko brani a ko podriva sistem i “perfidno” utiče na izborni proces. Bez ikakvih programa, to im je karta za prolazak kod građana na izborima.

“Najjači adut na koji političari mogu da igraju je buđenje te nacionalne svijesti i uzdrmavanje spokoja kada su u pitanju drugi. Nacionalna retorika i podizanje tenzija je nešto što će još dugo nažalost biti adut političara koji žele da osvoje glasove svojih birača”, kaže Sanja Vlaisavljević, direktor Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva.

U ovih nekoliko mjeseci, koliko traje “tiha” kampanja, partije nisu mnogo marile za programe i način kako ih predstaviti javnosti. S druge strane, svima su puna usta lošeg rada onih drugih, tako da je kampanja, kao i prethodne ustalom, krenula u tom smijeru- ne da se pokaže šta nude, već kako je onaj drugi lošiji. Teško da od takvog pristupa može iskočiti neki dobar rezultat.