Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratni zločinac

Odbrana Ratka Mladića traži odgađanje konačne presude

mladic rociste

U podnesku se navodi kako advokat Lukić zbog etičkog koda advokata u Srbiji mora poštovati želje svog klijenta i ne može niti putem videokonferencije niti lično prisustvovati izricanju presude

Advokati bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražili su odgađanje konačne presude koja je zakazana za 8. juni jer nisu u prilici prisustvovati njenom izricanju, saopšteno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), piše Detektor.

Branko Lukić, advokat Mladića koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je od Mehanizma da izricanje drugostepene presude odgodi za naredni period u kojem će oba njegova branioca biti u mogućnosti da uživo prisustvuju njenom izricanju.

On je podsjetio na instrukciju registrara Mehanizma o obavezi da se do 25. maja izjasne ako zbog pandemije koronavirusa nisu u prilici da uživo prisustvuju izricanju presude kako bi je pratili putem videokonferencije.

“Odmah nakon odluke o zakazivanju izricanja presude, Mladić je definitivno odbio mogućnost bilo kakvih videolinkova i insistirao da bude prisutan u sudnici u pratnji oba svoja pravna zastupnika, Branka Lukića i Dragana Ivetića”, navodi se u podnesku advokatskog tima koji je poslan Mehanizmu.

Mladićeva Odbrana navodi da je 24. maja obavijestila Žalbeno vijeće i ured registrara Suda o nemogućnosti Ivetića da prisustvuje izricanju presude zbog hitne hospitalizacije i liječenja koji sprečavaju njegovo prisustvo na bilo koji način. Također je, kako se navodi u podnesku, Odbrana informisala Mehanizam kako je Ivetić telefonski razgovarao sa Mladićem koji je, također i putem svoje porodice, zatražio da on i njegovi branioci uživo prisustvuju izricanju presude.

U podnesku se navodi kako advokat Lukić zbog etičkog koda advokata u Srbiji mora poštovati želje svog klijenta i ne može niti putem videokonferencije niti lično prisustvovati izricanju presude.

Advokati su se u podnesku žalili i na zakazivanje konačne presude uprkos istim uslovima koji su ranije odgodili statusnu konferenciju.

“Dodatno, Mladićev mentalni kapacitet da smisleno učestvuje u ročištu ostaje nepotvrđen i potencijalno je identifikovano kao uticaj koji se negativno može odraziti na integritet suđenja”, navodi se hitnom zahtjevu Odbrane da se izricanje presude odgodi.

Drugi pravni savjetnici Mladića već su organizovali svoj put u Haag na izricanje presude ali njihovo pravo da budu u publici zavisi od prisustva advokata, navodi se u podnesku.

“Zbog ovih nepredviđenih, nesretnih i ekstremnih okolnosti, Odbrana Ratka Mladića traži od Žalbenog vijeća da odgodi izricanje presude dok oba advokata ne mogu biti prisutna u sudnici sa svojim klijentom”, navodi se u podnesku.

Ranije je najavljeno da će presudu, koja je zakazana za utorak, 8. juna, u 15:00 sati, donijet sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U augustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se on proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

Iznošenje žalbi održano je nakon dva ranija odgađanja – prvo odgađanje je bilo zbog Mladićeve operacije, a drugo zbog koronavirusa jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Haag, kako je obrazloženo ranije, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu grupu”.

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine.

Ranije je izricanje presude Mladiću bilo najavljivano za maj ove godine, kao i presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.