Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH

Odgođena sjednica Komisije za nadzor nad OSA-om jer nisu došli članovi iz HDZBiH

niksic

Članovi Komisije iz HDZBiH odbili doći na sjednicu jer je iz Vijeća ministara stigao prijedlog za imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e Riste Zarića za zamjenika, a ne i prijedlog imenovanja glavnog inspektora koji se bira iz reda hrvatskog naroda

S. DEGIRMENDŽIĆ

Sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH nije održana danas u Sarajevu iako je bila zakazana, jer se na sjednici nisu pojavili članovi Komisije iz reda hrvatskog naroda i to Predrag Kožul i Bariša Čolak, obojica iz HDZBiH.

Kako je novinarima kazao Nermin Nikšić, predsjedavajući Komisije, ovo tijelo je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije dobilo pisani prijedlog da se za direktora OSA-e imenuje Osman Mehmedagić, a za njegovog zamjenika Risto Zarić.

S obzirom da nije stigao prijedlog za izjašnjenje o imenovanju generalnog inspektora OSA-e koji bi trebao biti imenovan iz reda hrvatskog naroda, jer su prve dvije pozicije u OSA-i namijenjene bošnjačkom i srpskom kadru, hrvatski predstavnici nisu došli na sjednicu.

Nikšić je komentirao i pitanje diplome direktora OSABiH Osmana Mehmedagića.

– Ja nisam taj koji će cijeniti validnost diplome gospodina Mehmedagića. Ako Vijeće ministara smatra da mu je diploma validna, imaju organi koji to trebaju proučiti. Moj stav se zna kad je u pitanju to imenovanje, ali sam htio danas da upozorim i na ovom neformalnom sastanku sam i upozorio. Vi znate da smo nekoliko puta imali priču koju nama prikažu kao paranoju, a onda se to pokaže tačno. Kada smo govorili da su SDA i Bakir Izetbegović isporučili Dom naroda PSBiH SNSD-u i HDZ-u, pa je on govorio da je svejedno da li su tri ili četiri da bi nedavno rekao da oni uopšte nisu ti koji su to isporučili.

Zakon o OSA-i je vrlo decidan i kaže da je razlog za razrješenje direktora i zamjenika direktora OSA-e ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, odavanja službene tajne i još nekih djela. Moje pitanje je vrlo otvoreno.

Ukoliko Vijeće ministara BiH imenuje gospodina Mehmedagića, a priča se o tome da su podnesene određene prijave i pokrenuti postupci i ukoliko dođe do potvrde krivične prijave i otvaranja postupka, to je razlog za njegovu smjenu. Hoće li Bakir izetbegović i SDA zbog toga isporučiti sad i OSA-u SNSD-u i Miloradu Dodiku, to je pitanje na koje oni trebaju odgovoriti, a ne da optužuju Nermina Nikšića kako ruši neke bošnjačke kadrove u interesu ruskog lobija, SNSD-a, HDZ-a i koga već – kazao je Nikšić.

Mirko Šarović, član Komisije u izjavi novinarima konstatirao da prema njegovoj ocjeni događaji koji će uslijediti u vezi s novim zakazivanjem sjednice će zasigurno biti „vrlo interesantni“. Šarović je komentirao i činjenicu da se u BiH imenovanja vrše „u paketu“ i onda kada zakon to ne propisuje.

– Ne bih se usudio da tumačim zakone ali koliko znam iz iskustva nije to uvijek bilo u paketu što znači da je dozvoljeno da to bude i izvan nekog paketa, sve tri pozicije ili ličnosti koje bi se predložile ili u ovom slučaju dalo mišljenje za Savjet ministara. Smatram da ovi što nisu došli možda imaju određene strahove, znate kako to sve kod nas funkcioniše, pa svi vole pakete i kad se biraju ministri i zamjenici i neki druge stvari, sve se uslovljala, sve je u stvari trgovina i pogodba, ista matrica uvijek – zaključio je Šarović.