Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mogući i protesti

Odgovor na misu za fašiste: “Ovo su tijela Sarajlija koje je objesio Maks Luburić!”

96358472_633664923885408_3887227599411216384_n

Prema navedenom programu, 16. maja u 12:15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Počasni bleiburški vod najavio je za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu, ali čini se da neće proći bez protesta.

Kako navode iz ovog udruženja, zbog pandemije izazvane korona virusom nije bilo moguće pripremiti centralnu komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prema navedenom programu, 16. maja u 12:15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

S druge strane već se neformalno najavljuju protesti ispred Katedrale.

“16. maja u 11,00 pred Katedralom biće mnogo više antifašista nego onih koji misom slave fašizam. Bog je uz potlačene i pravedne a Sarajevo je oduvijek bilo i ostaće slobodarski grad”, navodi se.

Prošle godine u centru Bleiburga okupilo se nešto više od stotinu ljudi s porukama da se skup u Bleiburgu treba zabraniti. Stav antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine je da taj skup podržava ustaštvo i fašizam i da njemu u Bleiburgu nije mjesto.

Austrijska država se od 2018. godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Evropskog parlamenta. Stupio je na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Organizator centralne komemoracije je nevladino udruženje registrovano Austriji Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Reakcija Dragana Bursaća

Zbog ovog sramotnog događaja oglasio se i banjalučki novinar Dragan Bursać čiju objavu na društvenim mrežama prenosimo u cjelosti.

“U Sarajevu, antifašističkom gradu biće održana blajburška misa za fašiste!!!

Ovo su tijela obješenih Sarajlija. Antifašista! Njih je ustaški režim sa Maksom Luburićem na čelu kačio po granama grada na Miljacki.

Aleja mrtvih heroja!

I sad neko treba objasniti njima gore i njihovim potomcima dole kako je potpuno u redu održati misu blajburšku za njihove krvnike, fašiste i ubice?!

Hoće li im to objasniti kardinal Vinko Puljić koji će voditi ovu sramnu misu? Hoće li im to objasniti gradonačelnik Skaka, borac protiv antifašizma i komunista kletih?

I šta je sljedeće-zadušnica za Dražu Mihailovića, žrtvu komunista? Ili će to biti zapišavanje Vječne vatre? Ili skidanje Valterovog spomenika?

Hoćemo li 16. maja gledati kapitulaciju Sarajeva ili ćemo nešto uraditi kao antifašisti?

Hoćemo li po drugi put objesiti ove ljude, koji su i tako mrtvi življi od većine koja danas sramno na sram šuti???”, napisao je Bursać.