Odluka Predsjedništva: BiH u januaru podnosi aplikaciju za članstvo u EU

BiH

Dragan Čović

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je poslije dvije sjednice državnog Predsjedništva, redovne i vanredne, kao glavni zaključak izdvojio taj da će BiH aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU) predati u januaru naredne godine.

Prema Čovićevim riječima, iako mnogi misle da ta aplikacija ima više simboličan značaj, za njega je ona od istorijske važnosti za put BiH ka evropskim integracijama.

„Prihvatili smo izvješće Denisa Zvidića, predsjedatelja Vijeća ministara, koji nas je informirao o razgovorima koje je vodio prošli tjedan u Briselu. Zatim smo se obvezali kao članovi Predsjedništva da ćemo u siječnju predati zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Možemo biti zadovoljni sa izvršenjem obaveza prema EU i kada je u pitanju prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i u smislu ‘tradicionalne trgovine’. Idući ponedjeljak naša povjerenstva idu razgovarati na tu temu, ali je izvjesno da od 15 točaka 12 ima pozitivnu poziciju i prihvatljivi su odmah. O dvije ili tri točke, prije svega, to se odnosi na mlijeko i mliječne prerađevine, te meso i mesne prerađevine, razgovarat ćemo sa predstavnicima Evropske unije i pokušati izboriti dobar status. U osnovi, danas smo zauzeli stav na prijedlog Vijeća ministara da će BiH taj sporazum sigurno postići u narednih petnaestak dana“, kazao je Čović.

Čović je svjestan da će se među 28 članica Evropske unije naći i one koje će negativno reagovati. No, istakao je da bez obzira na to bh. vlast je sebi zacrtala jasan plan prema kojem treba djelovati u tri pravca.

„Za ovu iza narednu godinu iznijeli smo jasan plan našeg djelovanja. Jedan je naš euroatlanski put, drugi je naše unutrašnje uređenje, treći je izborno zakonodavstvo, preuređenje odnosa koji bi olakšali komunikaciju i rješavanje političkih problema. Mislim da smo danas donijeli povijesnu odluku kojom pravimo iskorak ka Evropskoj uniji i nije slučajno izabran prvi mjesec naredne godine za podnošenje zahtjeva za članstvo. Naravno, da je to samo početak, ali smo sigurni da ako budemo radili ovom dinamikom i ako uspijemo u šestom mjesecu da dobijemo poziv za aktiviranje akcijskog plana za MAP, time bismo napravili veliki iskorak i dali do znanja da sustižemo Crnu Goru i Srbiju“, optimističan je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva danas su prihvatili i prijedlog budžeta za narednu godinu, što je za Čovića također dobar znak.

„Usvojili smo i prijedlog proračuna koji u ime Predsjedništva sada ide u parlamentarnu proceduru sa ciljem da on bude usvojen do kraja ove godine. Vjerujem da će u zakazanom terminu Zastupničkog doma isti dan biti Dom naroda kako bi na neki način navikli sve nas u BiH da tekućoj fiskalnoj godini donosimo proračun za narednu“, rekao je Čović.

Rezoluciju Evropskog parlamenta o dejtonskom mirovnom sporazumu ocijenio je kao poruku da bh. političari moraju voditi računa o svojoj zemlji. Po njemu je tom porukom jasno dato do znanja da BiH ima svoje mjesto u evropskoj porodici, ali da je potrebno da se prilagodi stnandardima.

Naglasio je da je važno da vanjska politika BiH može odigrati veliku ulogu u razvoju i napretku zemlje. Svoju jučerašnju posjetu Saudijskoj Arabiji okarakterisao je kao veoma uspješnu. Izrazio je nadu da će razgovori koje je vodio sa zvaničnicima Saudijske Arabije donijeti dobrobit BiH, prije svega, na ekonomskom planu. On smatra da je za realizaciju mnogih saudijskih investicija, ali i onih iz Evrope i Amerike, potrebno prvenstveno smanjti birokratske prepreke koje trenutno postoje u BiH.