Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odobrene izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite

dom naroda fbih (6)

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Dok je taj tekst bio tek u nacrtu, odobrila su ga oba doma i upućen je u javnu raspravu. Primjedbe i sugestije iz rasprave su u najvećem dijelu prihvaćene te ugrađene u tekst, rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Predloženi zakon između ostalog propisuje da osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja neratnim invalidima iznosi 274,40 KM.

– Ovakvo pravno rješenje zadržava kontinuitet isplate u obimu i vrsti prava, koja su utvrđena pravomoćnim rješenjima za oko 42.000 korisnika prava – navedeno je u obrazloženju zakona.

Naime, prema aktuelnom zakonu, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja je 80 posto od najniže cijene rada utvrđene kolektivnim ugovorom.

Stupanje na snagu novog Zakona o radu uzrokuje izmjenu dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulirana oblast rada i zaštite na radu.

Tako će se izmjene postojećih propisa direktno odraziti i na visinu osnovice, koja je osnov za obračun novčanih naknada za osobe s invaliditetom po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Budući da aktuelni zakon posebno ne definira postupak za utvrđivanje statusa civilnih žrtava rata koje su pretrpjele silovanje i seksualno zlostavljanje, njegovom dopunom je predviđeno osnivanje komisije koja bi na osnovu prikupljenih dokaza davala stručno mišljenje da li je podnosilac zahtjeva žrtva silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Taj postupak odnosio bi se isključivo na nove podnosioce zahtjeva, definirano je.