Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upravni odbor Kompenzacionog fonda

Odobreno oko 8,5 miliona KM za nabavku vakcina u RS-u

Vučić stigao Sarajevo s pet tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa
02.03.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vucic stigao je u Sarajevo kako bi osobno predao pet tisuca doza cjepiva protiv koronavirusa namijenenog stanovnistvu Federacije BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS-a odobrio je i isplatu u ukupnom iznosu do 6.000.000 KM za potrebe sufinansiranja kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji, u svrhu finansijske pomoći proizvođačima i prerađivačima za saniranje posljedica izazvanih virusom korona

Upravni odbor Kompenzacionog fonda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danas je, na 14. sjednici u Banjaluci, odobrio 7.257.600 KM bez PDV-a, odnosno 8.491.392 KM sa uključenim PDV-om, za nabavku 160.000 doza vakcina protiv COVID-19 za vakcinaciju 80.000 lica, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravni odbor prihvatio je informaciju o potrebi obezbjeđivanja finansijskih sredstava za nabavku dodatnih količina vakcina za sprovođenje procesa vakcinacije protiv COVID-19 u RS-u, a Institut za javno zdravstvo RS-a zadužen je da izvrši nabavku vakcina.

Na današnjoj sjednici Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS-a upoznao se sa informacijom o potrebi za dodatnim sredstvima za nabavku testova za dokazivanje antitijela anti-SARS-CoV-A (IgM i IgG).

“Odobravaju se novčana sredstva u ukupnom iznosu od 300.000 KM sa uračunatim PDV-om za nabavku testova za dokazivanje antitijela anti-SARS-CoV-A – IgM i IgG”, saopšteno je iz Vlade RS-a.

Osim toga odobrena je isplata u ukupnom iznosu do 6.000.000 KM za potrebe sufinansiranja kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji, u svrhu finansijske pomoći proizvođačima i prerađivačima za saniranje posljedica izazvanih virusom korona (SARS-CoV-2).

“Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svaki poslovni subjekat i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, ističe se u saopštenju.

Odobrena je i isplata 168.079 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu 1. do 28. februara ove godine za 31 poslovni subjekat.

Utvrđen je prijedlog Uredbe o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart 2021. godine, koji će biti dostavljeni Vladi RS-a na razmatranje i usvajanje.

“Uredbom se uređuju korisnici sredstava, uslovi za dodjelu sredstava, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart. Predložena uredba proizašla je iz potrebe da se pomogne privrednim subjektima i drugim pravnim licima koji nisu mogli obavljati registrovanu djelatnost u martu 2021. godine duže od pet dana, u cilju saniranja posljedica pandemije virusa korona na njihovo poslovanje”, navodi se u saopštenju.