Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana prezentacija zanimanja deset mladih profesionalaca u udruženju Oaza

oaza

Danas je u prostorijama Udruženja za osobe sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo OAZA održana prezentacija zanimanja deset mladih profesionalaca.

Uz podršku mnogih donatora uspjeli su obradovati korisnike Udruženja OAZA i to kroz pjesmu, poslastice, poeziju , te nove frizure.

Grupa mladih ljudi koji isključivo teže ka emotivnom zadovoljstvu, bez ikakve naknade, implementira projekat „Ispunimo srca, vratimo osmijeh “ po drugi put, uz ideju da se organizuje jedan dan mjesečno u kome će se korisnici upoznati s dražima raznih zanimanja, te gdje profesionalci praktično pokazuju svoja umijeća.

Udruženje OAZA je osnovano 1960 godine i broji 550 korisnika na području Kantona Sarajevo. Danas je u Udruženju boravilo trideset korisnika koji su imali priliku da direktno budu uključeni u implementaciju ovog projekta. Korisnici su bili očarani mladim ljudima koji su unijeli radost i zabavu, mladi muzičar je također oduševio korisnike koji su imali mogućnost da i sami zapjevaju u vidu karaoka. Mlade frizerke su korisnicima pravile moderne i lijepe frizure, a djevojka Ajla pokazala je način izrade kolača. Korisnicima je prezentiran i novinarska profesija.

Posebno iznenađenje na današnjem druženju je bila poklon pjesma s tendencijom da postane nova himna Oaze, za koju je tekst napisala jedna od organizatorica Azra Aščić, a muzički aranžman potpisuje Halid Hajduković. Inače u izvođenju pjesme su učestvovali svi članovi projekta „„Ispunimo srca, vratimo osmijeh “.

Cilj projekta je pokazati da osobe sa invaliditetom mogu ravnopravno raditi sa osobama bez invaliditeta, ukoliko se pruži adekvatno ohrabrenje i razumijevanje, te odbace predrasude.

Od sheme nisu odstupali ni ovaj put. Oficijalni dio programa je uključivao:

1. Predstavljanje različitih profesija (frizer, novinar, sportista, slastičar…) čime su zapravo ukazali na to da ovakve ili slične poslove mogu raditi i osobe s invaliditetom, bez obzira na njihovo stanje.
2. Muzički dio- gdje ih je zabavljao Halid (slabovidni momak koji pjeva i svira)
3. Šišanje, odnosno pravljenje frizura korisnicima Udruženja “Oaza”
4. Zakusku (tortice, slatkiše, grickalice, sokiće)
5. Podjelu darova ili paketića partnera
6. Predstavljanje programa rada Udruženja “Oaza”

Najbolje priče su one koje ne završavaju, one kojima nastavljate dodavati nove priče, a mi ćemo to činiti svakog mjeseca sa novim Udruženjem s ciljem da ispunimo srca, a osobama s invaliditetom zadržimo osmijeh, te pošaljemo pozitivne poruke kojih nam u današnje vrijeme zaista fali- poručila je jedna od organizatorica Azira Softić.