Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni zastupnik

Oglasio se i Novalić, evo kome želi da se poveća plaća: “Umjesto 600 dati im 1261 KM”

fadil novalić
Foto: Facebook

Naglasio je da se ovim prijedlogom ta plata povećava na prosječnu platu u Federaciji – danas je to 1261KM

Fadil Novalić, bivši federalni premijer a sada zastupnik u Parlamentu FBiH, obratio se danas javnosti poručivši da je uputio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o roditeljima njegovateljima, naglasivši da bi se plata jednog roditelja povećala na prosječnu u FBiH, a to je 1261 KM.

“Majke i očevi koji imaju dijete sa posebnim potrebama koje ne može samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti zaslužuju veću pomoć društva i vlasti. Kao što znate, moja Vlada je predložila, a parlament je usvojio Zakon o roditeljima njegovateljima gdje se jedan od roditelja tretira uposlenim sa svim pravima koja iz zaposlenja proizilaze – plata, penziono i zdravstveno osiguranje, sa primanjem neto minimalne plate”, poručuje.

Kako dalje tvrdi, ovim se prijedlogom ta plata povećava na prosječnu platu u Federaciji – danas je to 1261KM.

“Roditelji njegovatelji su krucijalan dio našeg društva, obavljaju najteži posao i moramo učiniti sve što je u našoj moći da im taj posao olakšamo”, napisao je.

Spominjao je i Zakon o doprinosima FBiH, koji je već u proceduri i koji predviđa smanjenje obaveza na platu radnika i to sa 41,5 na 28 posto poreza na bruto platu.

“Ovo je naročito bitno za povećanje plata radnika u realnom sektoru jer smo svjedoci odlaska istih u inostranstvo. Ovim zakonom bi se država odricala značajnog dijela prihoda u korist radnika, a da fondovima – zdravstvenim, penzionim i fondu za zapošljavanje, ne bi bili umanjeni prihodi”, poručio je Novalić putem Facebooka.

UMJESTO 600, ZA RODITELJE NJEGOVATELJE 1261KM!U parlamentarnu proceduru sam uputio 3 prijedloga zakona. Prvi je…

Posted by Fadil Novalić on Tuesday, September 12, 2023