Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika srpska

Ograničava se kupovina namirnica, jedna osoba će moći kupiti najviše 10 kg brašna

brasno-ulje-1

Višković je rekao da je riječ o mjeri o maksimalnoj količini koju će moći jedna osoba da kupi u trgovini

Entitetski premijer Radovan Višković rekao je da će danas Republički štab za vanrtedne situacije donjeti novi niz mjera, a jedna od njih će biti da se ograniči kupovina osnovnih životnih namirnica.

Višković je rekao da je riječ o mjeri o maksimalnoj količini koju će moći jedna osoba da kupi u trgovini.

On je naveo da se to odnosni na brašno, ulje, šećer, so i ostale količine potrepštine, te da će količina brašna biti ograničena na deset kilograma.

“Ne treba da se prave kućne zalive, gomila roba i pravi nestašica”, rekao je Višković.

Vlada RS će se obratiti Oružanim snagama BiH da vide sa kojim smještajnim kapacitetima raspolažu na teritoriji RS da ih pripreme za prihvat ako ova situacija u vezi sa virusom bude išla uzlaznom putanjom.

Višković je podsjetio da se krenulo u nabavku takozvane poljske bolnice sa 500 ležajeva te da će od lokalnih zajednica tražiti da u roku od 24 sata na svojoj teritoriji pripreme kapacitete za karantin osoba koje dolaze iz inostranstva, ali i za one koji ne poštuju kućnu izolaciju.

“Objavljivat ćemo imena svih onih koji prekrše mjere samoizolacije i ići će u šatorski karanten”, kazao je Višković.

Također, podsjetio je da je na snazi policijski sat od 20 sati do 05 sati u Republici Srpskoj i da je za nepoštivanje predviđena kazna do dvije godine zatvora.

“Predložit ćemo Vijeću ministara da se zabrani ulazak stranim državljanima i da se primjenjuju iste mjere kao i u zemljama okruženja kada je riječ o granicama”, naveo je.

Od danas se u Republici Srpskoj ukida i međugradski prijevoz, a sve ove odluke bit će potvrđene tokom dana.