po izbornom zakonu

OHR i Američka ambasada složni: Birački odbori moraju osigurati neometan pristup posmatračima

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda, glasovao je na lokalnim izborima
15.11.2020., Laktasi, Bosna i Hercegovina – Milorad Dodik, clan Predsjednistva BiH iz redova srpskog naroda, glasao je na birackom mjestu u Dom kulture u Laktasima. Dosao je u pratnji supruge Snjezane, a svoj trenutak za glasanje je cekao u redu kao i drugi gradjani. U izjavi medijima nakon glasanja rekao je kako ocekuje vaznu pobjedu. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Tokom prijepodneva na Lokalnim izborim zabilježeno je nekoliko problema u odnosu biračkih odbora i posmatrača

Nadležni organi i birački odbori moraju osigurati izbornim posmatračima, uključujući one iz nevladinog sektora, neometan pristup da obavljaju svoj zadatak u skladu sa Izbornim zakonom, poručili su danas iz OHR-a na Twiteru.

“Fer i transparentan izborni monitoring je ključan za očuvanje integriteta izbornog procesa”, naglasili su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Tokom prijepodneva na Lokalnim izborim zabilježeno je nekoliko problema u odnosu biračkih odbora i posmatrača.

S njima se slažu i u Ambasadi SAD u BiH.

Pošteno i transparentno posmatranje je presudno za integritet ovog i svih izbora, saopćili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji na Twitteru.

“Pozivamo sve odgovorne da osiguraju da promatrači izbora, uključujući one iz civilnog društva, mogu svoj posao obavljati u skladu sa Izbornim zakonom i mjerama predostrožnosti COVID-19”, naveli su iz Ambasade.