Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dali pojašnjenja

OHR odgovorio na tri najčešće zamjerke na odluke koje je Schmidt donio na dan izbora

christian-schmidt

OHR je na Twitteru pojasnio tri najčešće nedoumice vezane za nametnute odluke

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se danas povodom nedoumica nastalih u javnosti nakon odluka koje je visoki predstavnik donio na dan Općih izbora, a kojima se uvode izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

OHR je na Twitteru pojasnio tri najčešće nedoumice vezane za nametnute odluke.

Prva tvrdnja na koju su se osvrnuli je ona da je “donošenje odluke na dan izbora narušilo legitimitet izbornog procesa”.

“Odluke visokog predstavnika se ni na koji način ne odnose na direktne izbore, niti narušavaju integritet i legitimitet izbornog procesa. Namjera ovih odluka je da se spriječe blokade institucija u FBiH, kojih je u proteklom ciklusu bilo napretek, kao i samog procesa formiranja vlasti.

Visoki predstavnik je u julu naglasio kako želi dati domaćim političkim snagama što je moguće više vremena da sami učine što je nephodno da deblokiraju Federaciju BiH. Ne samo da nisu postigli dogovor, zaključili su cijeli četverogodišnji ciklus u tehničkom mandatu. Bilo kakvo dodatno čekanje sa ovim odlukama bi samo stvorili dodatni prostor za blokade i nepoštovanje volje birača na izborima”, odgovor je OHR-a.

Osvrnuli su se i na tvrdnju da će “odluke visokog predstavnika utjecati na rezultat izbora.

“Odluke visokog predstavnika od 2. oktobra odnose se na funkcioniranje institucija u FBiH, pojednostavljenje procesa formiranja vlasti, ukidanje blokada i zloupotrebe mehanizama zaštite u zakonodavnim i pravosudnim tijelima. One ni na koji način ne utječu na volju glasača i rezultat Općih izbora 2022.

Izbori pripadaju glasačima. Visoki predstavnik više je puta naglasio kako će insistirati na poštivanju i provedbi volje glasača u postupku formiranja vlasti, što nije bio slučaj u Federaciji BiH u protekle četiri godine”, zaključuju iz OHR-a.

Zaključno, komentarisali su i tvrdnju da visoki predstavnik “diskriminira Ostale jer se odluke ne odnose na izbor članova Predsjedništva i Doma narod PSBiH.”

“Pravo da mijenja odredbe Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, pripada isključivo Parlamentarnoj skupštini BiH. Prema tome, odluke od 2. oktobra nisu dio velike izborne reforme koja je i dalje neophodna kako bi BiH ispunila svoje međunarodne obaveze i uklonila diskriminaciju iz izbornog procesa.

Visoki predstavnik je više puta pozivao PSBiH da se hitno pozabavi ovim pitanjem, te stoga predlaže novoizabranom sazivu da donese brzu odluku o provedbi presude Sejdić-Finci i drugih presuda”, poručuju iz OHR-a.