Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bura zbog preporuka Ministarstva

Ombudsmeni BiH: Mora se izbjeći svaka moguća traumatizacija djece

Sisak: Gradona?elnica Iki? Bani?ek obišla prvaši?e u OŠ 22. lipanj
05.09.2022., Sisak - Prvi dan nove nastavne godine u Osnovnoj skoli 22. lipanj. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Brojni roditelji osnovaca i srednjoškolaca u Kantonu Sarajevo nezadovoljni su dodatnim uputstvom koje je kantonalno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje uputilo školama potaknuto tragedijom u beogradskoj školi. Roditelji traže pojašnjenja i odgovore

U Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS smatraju da su ove mjere suprotne zakonima i konvencijama, a resorna ministrica Naida Hora Muminović poručuje da ne može škola preuzeti odgovornost da procjenjuje koliko je situacija zaista ozbiljna i da li učenik zaista namjerava napraviti ono što najavljuje ili prijeti.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH potvrdila nam je da su zaprimili žalbe na ove preporuke.

“Mjere za smanjenje stresa”

U preporukama se, pored ostalog, navodi da se saznanja da učenik želi ugroziti sebe ili druge odmah moraju prijaviti direktoru škole, nakon čega direktor obavještava roditelje i nadležnu policijsku upravu. “Potom se učenik koji prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život na bilo koji način, odmah, bez odlaganja se šalje, u pratnji roditelja, na psihijatrijski pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju KCUS-a”.

– Vijeće roditelja je dobilo veliki broj upita roditelja. Pitaju da li je ovaj “put pacijenta” u datom trenutku zakonski i u skladu sa konvencijama o pravima djece. Mi smo vrlo svjesni okolnosti i situacije, te da su ovo krizne situacije koje zaista zahtijevaju adekvatne mjere. Međutim, ne možemo dozvoliti da budu protivne nekim drugim normama. Zato je Upravni odbor Vijeća roditelja KS zatražio hitan sastanak sa ministricom kako bi bolje iskomunicirati ovu uputu i dobili pojašnjenja. Svima nam je u interesu da iznađemo najbolja rješenja – kaže za Fokus dopredsjednica Skupštine Vijeća roditelja Dijana Ćirić Parla.

Vijeće roditelja još nije dobilo odgovor iz Ministarstva u vezi sa zahtjevom za sastanak, ali je ministrica Hota Muminović odgovorila na upit Fokusa. Kaže da su preporuke školama date “sa ciljem smanjenja stresa”.

Prebacivanje odgovornosti

– Ne može škola preuzeti odgovornost da procjenjuje koliko je situacija zaista ozbiljna i da li učenik zaista namjerava da napravi ono što najavljuje ili prijeti. Ovo su izuzetne situacije i ne očekujemo da će ih biti puno. I ranije su djeca upućivana dječijem psihijatru i zato postoji ljekar te specijalnosti. Nemojte da stigmatiziramo odlazak ljekaru. Kroz ove preporuke uključuje se I Centar za mentalno zdravlje, Centar za socijalni rad i drugi stručnjaci i službe po potrebi. Kada se desi tragični događaj, kasno je baviti se naknadnom pameću i razmišljati jesmo li još nešto mogli uraditi – kaže Hota Muminović.

signal-2023-05-11-17-44-30-937

Komentar na date preporuke Fokus je zatražio od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Kako su nam kazali, Ombusmeni ne spore potrebu urgentnog društvenog djelovanja, s obzirom na okolnosti, ali, istovremeno, ukazuju na važnost da se vodi računa o mogućim posljedicama koje djelovanje može izazvati, polazeći od najboljeg interesa djeteta.

signal-2023-05-11-17-44-49-202

Ombudsmeni primjećuju da su sve mjere koje uključuju postupanje struktura škole, roditelja, policije, psihijatrije propisane obligatorno i kumulativno, bez da se osigura stručna i profesionalna procjena djeteta i okolnosti od strane svake institucije uključene u proces, u skladu sa njihovim ovlaštenjima propisanih zakonima.

Odluke se moraju zasnivati na zakonu

– U uređenju osiguranja prava, uključujući i prava djece, obaveza nadležnih organa je da prava, dužnosti i odgovornosti budu propisane zakonom, te srazmjerne cilju koji se mjerama želi postići. Postupanje nadležnih organa treba da bude propisano na način da se cilj uvijek nastoji ostvariti blažim mjerama. U ovom svjetlu treba posmatrati i doneseni akt Ministarstva. Ombudsmeni smatraju da preporuke Ministarstva nisu kreirane na pomenuti način, te kod onih koji ih trebaju implementirati mogu da stvore osjećaj kako je potrebno da sve mjere imlementiraju istovremeno. Preporuke jesu neobavezujuće, ali moraju biti zasnovane na zakonu. Mora postojati proporcionalnost, da se nastoji postići cilj blažim mjerama i u najboljem interesu djeteta – navodi se u odgovoru.

Također, Ombudsmeni smatraju da nove mjere iz preporuka zahtijevaju stručno znanje osoblja u školama, policije, te poseban oprez i senzibilitet, kako bi se izbjegla svaka moguća traumatizacija djece

Podsjećaju da u BiH postoje Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom, a u entitetima i u Brčko distriktu BIH postoje smjernice/protokoli koji regulišu procedure i postupke u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece. Naglašavaju da se mora osigurati primjena postojećih zakona i podzakonskih propisa, te da svaka dalja intervencija nadležnih organa mora biti zasnovana na principima Konvencije o pravima djeteta i postojećeg zakonodavnog okvira.

Informacija ili naredba

Datim preporukama, ali i generalno radom Ministarstva nezadovoljni su u Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS. Predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro kaže za Fokus da se na pogrešan način ulazi u meritum načina rada škola.

– Da li je uopće normalno da ministrica školama šalje Informaciju u kojoj se naređuje? Zašto naziv predmeta nije “naredba”? Rad u prosvjeti će se definitivno zgaditi svima koji rade u njoj jer riba smrdi od glave pa šta očekivati dalje? Dati ostavku iz moralnih razloga neće riješiti nagomilane probleme u obrazovanju ali će nam pokazati da moral ipak nije fluidna kategorija – kaže Sivro.