Održan sastanak

Općina Konjic podržala realizaciju projekta malih hidroelektrana na Neretvici

epbih_2707 (1)

Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi s obezbjeđenjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić izrazio je bezrezervno opredjeljenje za realizaciju projekta izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici u skladu s Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama.

Na sastanku načelnika Ćatića i izvršnog direktora za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senada Salkića ukazano je da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje.

Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe.

Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi s obezbjeđenjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana s jasno definisanim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da obezbijedi nesmetani pristup gradilištu).

– Stav općine Konjic je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredjeljenost i saglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu – naglasio je Salkić.

Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1. juna 2020. i 14. juna 2021.godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.