Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisani ugovori

Općina Novi Grad Sarajevo sa 150.000 KM podržala projekte vjerskih zajednica i crkava

efendic-novi-grad

Općina Novi Grad Sarajevo ove godine je izdvojila 150.000 KM za potrebe vjerskih zajednica i crkava koje djeluju na području općine

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Općine za 2019. godinu sa predstavnicima vjerskih zajednica i crkava: Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo, te Mitropolije dabrobosanske.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka koji je izrazio spremnost za podršku projektima vjerskih zajednica i crkava iz budžeta Grada Sarajeva, kao i Hasan Hodžić i Edita Šandal, predsjednik i dodpredsjednica Komisije za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Općine Novi Grad Sarajevo.

Općina Novi Grad Sarajevo ove godine je izdvojila 150.000 KM za potrebe vjerskih zajednica i crkava koje djeluju na području općine. Odluku o raspodjeli sredstava usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad na sjednici održanoj 25.aprila ove godine, kojom će ova lokalna zajednica finansijski podržati sanaciju, zaštitu i restauraciju vjerskih objekata, kao i programske aktivnosti vjerskih zajednica i crkava. Vjerski objekti na području naše općine okupljaju desetine hiljada vjernika, te su zbog toga i za Općinu važni.

Muhamed Memić, sekretar Medžlisa IZ Sarajevo istakao je važnost podrške lokalne zajednice vjerskim zajednicama, a sredstva će biti utošena u infrastrukturne projekte koji će se realizirati u 21 džematu, a odnose se na izgradnju vjerskih objekata, adaptaciju vakufskih zgrada, rekonstrukciju i popravku vjerskih objekat, izgradnju vodovodne mreže, zamjenu dotrajale stolarije i krovova, ugradnju grijanja, dok će jedan dio sredstava biti usmjeren za realizaciju programskih aktivnosti koje realiziraju džemati na području Novog Grada.

Župnik najmanje sarajevske Župe u Briješće Josi Vajdner, i urednik Katoličkog „Tjednika“ i portala „Nedjelja.ba“ kazao je da je župa svetog Leopolda Bogdana Mandića i ove godine dobila finansijsku podršku od Općine Novi Grad.

“To je samo nastavak naše dobre suradnje, jer novac nije najvažniji, ali je pokazatelj odnosa. Malo je država i gradova koji se mogu pohvaliti da na ovakav način vode računa o manjinskim zajednicama kao što je katolička zajednica u gradu Sarajevu“, izjavio je Vajdner. Naglasio je da će se dodijeljenim sredstvima iz budžeta Općine uraditi unutrašnje osvjetljenja crkve i postavljanje vitraja na crkvu, koji će iznutra biti osvijetljeni, pa će crkva, ne samo kao vjerski objekat, nego i kao jedno kulturno središte naselja Briješće zasjati u punom sjaju.

„Nama to kao najmanjoj župnoj zajednici u gradu Sarajevu jako puno znači, jer sve što želite veliko uraditi bez obzira koliko se trudili uvijek trebate imati potporu prijatelja, a općina Novi Grad Sarajevo zaista je dobar prijatelj ovoj zajednici u Briješću“, rekao je Vajdner.

Sredstva su dodijeljena i Hramu svetog Nikolaja u Reljevu za vanjsko uređenje porte Hrama svetog Nikolaja gdje je planirana izgradnja potpornog zida iznad samog objekta kojeg je neophodno izgraditi radi sprečavanja vlage, ali i za programske aktivnosti crkvene zajednice.

Također, sredstva su dodijeljena i župi Uznesenja blažene djevice Marije Stup koja se jednim dijelom nalazi na području Ilidže, a drugim na prostoru Novog Grada, za uređenje župnog groblja u naselju Bojnik, kao i župi svetog Franje Asiškog Dobrinja za uređenje pristupnog puta prema pučkoj kuhinji i uređenja dvorišta nove župne crkve.