Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmu godinu zaredom

Opet pao tender za dijalizatore u FBiH, milione dijele jednim te istim firmama!

dijaliza pacijenti
Foto: Pixsell
Ilustracija

Od 2016. nije raspisana nabavka. Monopol za pojedine firme. Dijalizatori u FBiH višestruko su skuplji nego u okruženju. Šta će uraditi Vlada FBiH?

Nabavka dijalizatora u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) koju je raspisao Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja ponovo je oborena žalbama pojedinih firmi, saznaje Fokus.ba. Ovaj put je Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine uvažio žalbu firme MGM Farm d.o.o. Kakanj, koja je u više navrata obarala ovaj tender.

Faksimil rješenja Ureda za razmatranje žalbi: Poništen tender za dijalizatore

Ovo je osma godina zaredom od kada u Federaciji BiH nema tendera za ovu vrstu važnog potrošnog materijala za dijalizu. Osmu godinu zaredom milioni KM se dijele firmama koji su do 2016. godini, kada je posljednji put proveden tender bili tadašnji izabrani dobavljači.

Zaključavanje tendera

Fokus.ba je 11. februara 2022. godine otkrio ovu aferu. Kako smo objavili, blokade tendera dovele su do višemilionskih gubitaka u Federaciji budući da su cijene dijalizatora u FBiH kod nekih modela dijalizatora još tada bile tri puta više nego, naprimjer, u Srbiji i Hrvatskoj.

Tendere je mahom „zaključavao“ sam Zavod koji je od potencijalnih ponuđača tražio uvjete koje su mogli ispuniti samo odabrane veledrogerije. Problem je predstavljala odredba Pravilniku kojim se reguliše rad ustanova koje obavljaju dijalizu a koji je propisivao da se dijalizatori nabavljaju od dva različita proizvođača. Zavod je u tenderske dokumentacije stavljao dodatni uslov po kojem se nabavka mora izvršiti preko različitih ponuđača.

Dva mjeseca kasnije, nakon pisanja Fokusa, a tri godine nakon blokade tendera zbog „nemogućih uslova“, Federalno ministarstvo je izmijenilo Pravilnik u kojem više ne postoji potreba da se nabavlja potrošni materijal za dijalizu od najmanje dva različita ponuđača.

No, uprkos tome trakavica je nastavljena. Dana 2. februara 2023. ponovo je oboren ovaj milionski tender. Nastavljeno je s monopolom u ovoj oblast.

Kako je Fokus tada objavio, Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, koji se može smatrati sukrivcem u cijeloj ovoj priči, prvi put je također počeo iznositi inkriminirajuće optužbe na račun kompanije Fresenius Medical Care BiH u ime koje druge firme poput Melcoma iz Mostara prodaju dijalizatore Federalnom zavodu po nesrazmjerno visokim cijenama.

Prema tadašnjim opaskama Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, na sceni je svjesno obaranje tendera za dijalizatore u FBiH kako bi, konkretno, Fresenius zadržao monopol.

Dopis Vladi i Ambasadi

No, uprkos tome nije došlo do promjene pa je 12. marta ove godine Ured za razmatranje žalbi opet uvažio žalbu MGM Farm Kakanj.

Ovoj aferi upoznata je i aktuelna Vlada FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem kao i Američka ambasada u BiH. Dopise im je slao Medin Okić, direktor sarajevske kompanije CEE-MED koja se bavi marketingom medicinskih proizvoda i i opreme, koji se pita da li je moguće da se tender u proceduri pred Uredom za žalbe obara osam puta, odnosno da se tenderska dokumentacija ne može uraditi na način da se to izbjegne.

On ističe da se sedam godina ne može dovesti procedura niti do faze predaje ponuda, jer ponuđači uvijek nađu način da obore tender. On ističe da ZZOiR FBiH tako gubi oko 1,7 miliona KM svake godine i to od 2017. godine, ako se uporede cijene koje su bile na zadnjem tenderu 2016. godine, i cijene istih dijalizatora u okruženju.