Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija objavila stotu aferu SNSD-a

dodik

Opoziciona Partija demokratskog progresa (PDP) u bh. entitetu Republika Srpska je objavila, kako kažu, stotu aferu aktuelne vlasti na čelu sa SNSD-om Milorada Dodika.

Odnosi se na zaduživanje entiteta, koje je, tvrdi PDP, premašilo 2,6 milijardi eura. Podsjetili su i na navodne afere koje su do sada objavili.

PDP je ranije najavio 150 objava.

U PDP-u kažu da su, do sada objavljene afere, pričinile štetu entitetu Republika Srpska u iznosu od blizu milijardu eura, prenosi Al Jazeera.

Bez odgovora pravosuđa

“Tri milliona penzija ili dvostruka godišnja penzija za svakog penzionera u Republici Srpskoj. Dvadeset hiljada radnih mjesta sa podsticajima od po 10 hiljada maraka. Sto novih vrtića i materinski dodatak za četiri godine za svaku majku u RS, koja je rodila četvoro i više djece u iznosu od jedne prosječne plate mjesečno, odnosno 800 maraka”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Do sada su, između ostalog, objavili detalje o likvidaciji Bobar banke, izvlačenju novca iz Fabrike glinice Birač, audiosnimak na kojem, navodno, entitetska premijerka Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika.

“Poslanici opozicionog PDP-a napomenuli su da su tražili odgovore u vezi sa nekim od ovih slučajeva i u Narodnoj skupštini RS, ali da rasprave u većini slučajeva nije ni bilo. Takođe su napomenuli da su podnijeli i određene krivične prijave za nekoliko slučajeva, ali da, kako kažu, pravosudne institucije još nisu ništa odgovorile”, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Među njima su navodne zloupotrebe u slučaju Boska, Šumama RS-a, te privatizacija nekoliko preduzeća.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović ističe da pravosudne institucije rade u skladu sa zakonom. Niko ne treba da im stvara pritisak, poručuje ministar.

“Nije tačno da pravosudne institucije ne postupaju kad je riječ o krivičnim djelima korupcije ili bilo čega drugog. Konkretne predmete ja, naravno, ne želim komentarisati. Nikad ne bih govorio ni da se nešto uzima i uradi ili ne uzima. Postoje određene procedure na osnovu kojih tužilaštva postupaju”, rekao je on.

Analitičarka Tanja Topić upozorava da na objavljene informacije nije bilo reakcije ni javnosti, ni vlasti. Zato, kaže, nije čudno što nema reakcija pravosuđa. Smatra da pravosudne institucije nisu nezavisne.

“Tako da postoji neko, rekla bih, tajno savezništvo, koje se ne vidi na površini između tih institucija i političkih struktura, ali naglašavam onih političkih struktura, koje su na vlasti”, kaže Topić.

Iz PDP-a poručuju da će objaviti i pedeset preostalih afera. Napominju da su im građani donosili sve što su prikupili. I to će predati institucijama, bez obzira na dosadašnji izostanak reakcije Tužilaštva.