Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Optimistična sam o mogućem sporazumu s Turskom

merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je uoči Samita lidera Evropske uniju (EU) u Briselu izjavila da bi mogao biti postignut dogovor o saradnji s Turskom u vezi s izbjegličkom krizom, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je novinarima u Briselu, prije samog Samita, kazala da je sporazum moguć iako će, kako je kazala, pregovori biti veoma teški.

“Slažem se sa izjavom predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska. Mislim da je moguće postići zajednički stav, a ja sam oprezno optimistična. To će također stvoriti uslove za ravnotežu interesa s turskim premijerom koji će nam se sutra pridružiti”, rekla je Merkel.

Naglasila je da je najbitnije poboljšati humanitarnu situaciju, posebno u Grčkoj.

“Pred nama stoje vrlo komplikovani pregovori, ali opći smjer je jasan. Vidjeli smo fotografije iz Idomenija. Želimo pomoći Grčkoj kako bi brzo popravili humanitarnu situaciju”, kazala je Merkel.

Čelnici zemalja članica EU-a učestvuju na dvodnevnom samitu u Briselu da bi razgovarali o tome kako bi izbjeglice i migranti, koji preko Grčke ulaze u Evropu, mogli biti vraćeni u Tursku.

Čelnici EU-a i Turske bi u petak mogli zaključiti sporazum u vezi s izbjeglicama. Prema dogovoru, načelno usaglašenom 7. marta 2016. godine, Turska treba prihvatiti povratak svih migranata koji bi preko te zemlje ilegalno došli u Grčku, odnosno u EU, a Unija za svakog ilegalnog migranata kojeg prihvati Ankara, da odobri azil i ulazak jednog sirijskog izbeglice smještenog na turskoj teritoriji.