BiH

Protiv zaduživanja

Opozicija u RS-u pita gdje su milioni od akciza, ako se uzimaju krediti za puteve

10/07/2019

Protiv smo svakog zaduženja koje predstavlja krpljenje budžetskih rupa, kao i neracionalnu budžetsku potrošnju – rekao je Bundalo

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) protiv je zaduženja tog bh. entiteta za izgradnju obilaznice na Koridroru 5-C, dok se istovremeno, kako kažu, ne zna gdje završavaju stotine miliona KM od akciza i putarina.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić kaže da jesu za infrastrukturnu izgradnju, ali traže da se vlast RS-a racionalnije odnosi prema sredstvima od akciza na gorivo.

– RS se za obilaznicu Doboj, na dionici Koridora 5-C, 16. jula zadužuje za 150 miliona eura, a mi pitamo šta se dešava s prihodima ’Autoputeva RS’ od akciza i putarine, od kojih se ubiru stotine miliona KM, dok istovremeno RS ima veoma lošu putnu mrežu – rekao je Stanić novinarima, nakon sjenice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a.

Pita da li je moguće da se RS zadužuje baš za sve i jednu marku za izgradnju dionice Koridora 5-C, koji prolazi kroz taj bh. entitet.

I šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo je rekao da podržavaju izgradnju infrastrukturnih projekata, posebno dijela tog koridora, ali također postavljaju pitanje da li je potrebno da se za izgradnju uzimaju krediti.

– Protiv smo svakog zaduženja koje predstavlja krpljenje budžetskih rupa, kao i neracionalnu budžetsku potrošnju – rekao je Bundalo.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić smatra da ne stoje primjedbe opozicije.

Podsjeća na važnost zaobilaznice kod Doboja, a sredstva za igradnju su, kaže, definisana kroz projektnu dokumentaciju.

– Sredstva od akciza su garancija za te velike projekte – kazao je Žunić i dodao da se javnim sredstvima ne mogu graditi veliki projekti.

Na današnjoj sjednici Kolegija parlamenta RS-a za 16. juli je zakazano posebno zasjedanje o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor 5 C – obilaznica Doboj, te Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u 2019. godini.

Zahtjev za sazivanje 4. posebne sjednice sa predloženim dnevnom redom uputila je entitetska vlada.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.