Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Prihvatni centri Sedra i Borići pod kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH

migranti sedra_bihac333

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je skorašnji sastanak u Briselu sa predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije

Privremeni prihvatni centri “Sedra” u Cazinu i “Borići” u Bihaću od sutra će biti pod kontrolom Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, potvrđeno je na današnjem sastanku predstavnika Službe i Operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima BiH naveo je da su Operativnu grupu informisali o preuzimanju koordinacije rada ta dva privremena prihvatna centra u skladu sa Odlukom Vijeća ministara BiH.

– Također, prezentirali smo i Memorandum, odnosno pravila kućnog reda i siguran sam da će se to vrlo brzo vidjeti i na funkcionisanju ovih centara. Kada govorim o pravilima kućnog reda, tu ćemo maksimalno sarađivati s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK, cijeneći bezbjedonosnu situaciju u ovom dijelu države – istaknuo je on.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je skorašnji sastanak u Briselu sa predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije, na kojem će pored državne delegacije prisustvovati i kantonalni premijer, te gradonačelnik Bihaća.

– Na tom sastanku ćemo ponoviti da nismo zadovoljni dosadašnjim načinom upravljanja migracijskim procesom u našoj zemlji te da USK ne može biti zbirni centar migranata za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Tražit ćemo zatvaranje prihvatnih centara Bira i Miral te pomoć u pronalasku lokacije van urbanog područja na koju ćemo izmjestiti ljude koji sada borave u ta dva migraciona kampa – ustvrdio je Kljajić.

Na današnjem sastanku prezentirani su i trenutni izvještaji sa sigurnosnog i zdravstvenog aspekta, koji su zbog maksimalnog angažmana medicinskih i policijskih službenika u tom kantonu, kao i međunarodnih organizacija, ocijenjeni zadovoljavajućim.