Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Opozicija u RS-u prikupila potpise za posebnu sjednicu Narodne skupštine

18/06/2015

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske prikupila je 34, odnosno dovoljan broj potpisa za inicijativu za održavanje posebne sjednice entitetskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o poskupljenju struje i stanju u Elektroprivredi Republike Srpske, izjavili su danas predstavnici opozicionih stranaka.

“Predložili smo da se održi posebna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda: Informacija o poslovanju Elektroprivrede RS u svjetlu odluke o povećanju cijena električne energije za domaćinstva i male potrošače s prijedlogom zaključka”, rekao je Dragan Čavić, šef poslaničkog kluba NDP-a.

On je naglasio da su prikupljeni potpisi poslanika čije su stranke članice Saveza za promjene, a da će insistirati da se posebna sjednica održi prije 1. jula, kada bi trebalo da stupi na snagu odluka o poskupljenju struje u RS-u za 9,4 osto.

Čavić je naglasio da je sva argumentacija na strani opozicije i da Elektroprivreda RS nije imala osnov za povećanje cijena struje, već je to je rezultat neorganizovanosti i neracionalnog trošenja i brojnih promašaja u ovom preduzeću, što se ne smije prenosti na leđa potrošača.

Potpisi poslanika trebalo bi tokom dana da budu predati Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine RS, a opozicija je između ostalih predložila zaključke da se opozove odluka o povećanju cijene struje, da se za sljedeće dvije godine zamrznu sve aktivnosti oko bilo kakvog podnošenja zahtjeva za povećanje cijena, ali i da se onemogući privatizacija Elektroprivrede RS

“Ovo je pokušaj da se parlamentranim putem vlast urazumi, da se obustavi poskupljenje 1. jula, ako to ne urade, nemamo izbora nego da organizujemo demonstracije”, rekao je Čavić

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, izjavio je da će ova stranka koristiti sva dozvoljena demokratskae sredstva da zaustavi provođenje odluke o poskupljenju struje.

On je naveo da “Elektroprivreda RS potražuje 300 miliona KM, a da oni tvrde da to nikada neće naplatiti jer su u pitanju fiktivna potraživanja, troškovi plata povećani su za deset godina 100 posto, a zaposleno je više od 1.500 radnika”.

“Ova vlast gubi bilo kakav kurs. Odlukom o poskupljenju struje zavlači se dodatno ruka u džepove privrede koja grca i uvodi građane RS u još težu situaciju”, izjavio je Milan Švraka iz PDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.