Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u bijeljini

Opozicija u RS-u: RTRS osloboditi uticaja SNSD-a, zaustaviti štetno djelovanje u RS

DNS-opozicija-sastanak

Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratski narodni savez (DNS) su za potpunu promjenu načina vladanja, omogućavanje pune transparentnosti rada institucija, prekid koruptivne prakse i stabilizovanje ekonomskih prilika i budžeta RS

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj danas su na sastanku u Bijeljini usvojili zajedničku izjavu o svojoj odlučnosti za duboke promjene u tom entitetu.

Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratski narodni savez (DNS) su za potpunu promjenu načina vladanja, omogućavanje pune transparentnosti rada institucija, prekid koruptivne prakse i stabilizovanje ekonomskih prilika i budžeta RS.

Upozorili su da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se moraju ispitati i procesuirati sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet i nanijeta šteta ugledu i dostojanstvu Republike Srpske.

Potrebno je što prije zaustaviti štetno djelovanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), istakli su iz opozicije.

Pozvali su sve “savjesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju Republike Srpske od režima i njegovog brutalnog pljačkanja RS”.

SDS, PDP i DNS su takođe saglasni da su što pre potrebni “nova većina” u Narodnoj skupštini RS i nova vlast BiH, da bi se zaustavilo “degradiranje institucija” i “dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na RS”.

“Nova vlast u Republici Srpskoj mora hitno donijeti ključne zakone koji će obezbijediti povratak povjerenja građana u institucije”, navodi se u zajedničkoj izjavi gde su nabrojani zakoni o porijeklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma, nezastarijevanju krivičnih dijela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava.

Opozicione stranke su istakle da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucjeena i pritisaka na građane, te Javni RTV servis – RTRS osloboditi uticaja SNSD.

Ocijenjeno je da je rezultat 15 godina “katastrofalne” vladavine SNSD to da je RS u teškoj ekonomskoj situaciji, a da je “posebno pogubno” što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom.

To je, kako su ukazali, u narodu proizvelo osjećaj nesigurnosti i besperspektivnosti, i rezultiralo masovnim odseljavanjem stanovništva.

SDS, PDP i DNS su zaključile da će koordinisati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, da bi, za razliku od prethodnih, bili zakoniti, pošteni i izrazili volju građana Doboja, dok su na izborima koji će se ponoviti na biračkim mjestima u Srebrenici, najavile punu podršku srpskom kandidatu za načelnika, Mladenu Grujičiću.