Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS-u: Vlada više ne smije da zavlači ruke radnicima u džep

BiH

narodna-rs

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i Savez sindikata protiv su nastavka oporezivanja radnika kroz takozvani solidarni porez za obnovu od poplava te traže od Vlade RS-a da u svom radu uvede mjere štednje te smanji izdvajanja za automobile i druge troškove i time dođe do neophodnih sredstava.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji se danas po zahtjevu Vlade RS-a razmatra u Narodnoj skupštini po hitnom postupku, predviđa da se od svih plaća radnika u RS-u, koje su veće od 370 KM, izdvaja 1,5 posto za Fond solidarnosti za obnovu RS-a, a isti iznos do kraja godine trebali bi da plaćaju i poslodavci za svakog zaposlenog.

[pull_quote_left]Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je rekla u izjavi novinarima da nije korektno od Vlade RS-a što traži oporezivanje radnika za još šest mjeseci, a da o tome sindikalci nisu pitani[/pull_quote_left]

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je rekao da poslanici te stranke ne prihvataju prijedlog Vlade RS-a o ponovnom oporezivanju radnika i poslodavaca.

Naglasio je da Vlada više ne može radnicima da “zavlači ruku u džep”, a da su poslodavci već opterećeni raznim nametima.

Poslanik SNSD-a Igor Radojičić je pozvao Vladu da dio sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu od poplava usmjeri lokalnim zajednicama, navodeći štete koje je u tim prošlogodišnjim vremenskim nepogodama pretrpjela infrastruktura u Banjoj Luci.

Podsjetio je i da su u tom gradu oštećeni i mostovi te da slične probleme imaju i druge lokalne zajednice.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić također ne podržava ovaj zakon te zahtijeva od Vlade da uvede rigorozne mjere štednje, ali ne na teret posrnule privrede.

Tokom rasprave poslanici su postavili pitanje i raspodjele sredstava koja su po osnovu oporezivanja radnika uplaćena u Fond solidarnosti te o kriterijima za tu raspodjelu.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je rekla u izjavi novinarima da nije korektno od Vlade RS-a što traži oporezivanje radnika za još šest mjeseci, a da o tome sindikalci nisu pitani.

-Još je čudnije što bi ta sredstva trabala da idu za oporavak privrede. Radnici, posebno u realnom sektoru, veoma teško žive, bili su godinu dana solidarni, ali sada nemaju namjeru da dozvole da se njihova sredstva izdvajaju za te namjere, već to treba da osigura Vlada RS-a, jer je to njen posao – naglasila je Mišić.

Podsjeća da je Sindikat do sada bili solidaran i prvi je izdvojio jednodnevnu zaradu, uplatio sredstva u Fond solidarnosti RS-a te prihvatio da ta solidarnost traje godinu dana, što su radnici revnosno izvršavali.

Rok za izdvajanje sredstava posebanog doprinosa za solidarnost je do 31. maja, a izmjenama zakona koje je predložila Vlada RS-a produžava se do 31. decembra.