Opozicija u Skupštini RS-a prošlu sjednicu smatra nelegalnom

BiH

nsrs opozicija 3

Sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci uz upozorenja poslanika opozicije da nije dostavljen zapisnik s prošle, 21. sjednice entitetskog parlamenta održane 13. septembra.

Poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a tvrde da im je policija onemogućila da prisustvuju tom zasjedanju, te da, ukoliko nemaju zapisnik, imaju osnova da sumnjaju u usvojene odluke i legalnost zasjedanja.

-Ne mogu da vjerujem da nam niste dostavili zapisnik s prošle sjednice, a prošlo je mjesec dana od zasjedanja – rekao je poslanik SDS-a Vukota Govedarica ističući da je problem parlamenta jer se, kaže, skupštinski Poslovnik tumači glasovima vladajuće većine.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da je došlo do kašnjenja i da će zapisnik biti dostavljen na narednom zasjedanju, “jer još nije gotov”.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je Čubrilović prekršio poslovnik, jer je izrekao kolektivnu mjeru udaljenja opozicije s sjednice 13. septembra, iako su te sankcije moguće samo pojedinačno.

-O mjeri udaljenja mora se izjasniti Narodna skupština, što nije bio slučaj na prošloj sjednici – naveo je Čavić.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo tvrdi da se u parlamentu moraju poštovati poslovnik i zakoni i da će na tome insistirati opozicionari.

-Upozorili smo da nećemo dozvoliti nezakonit rad – rekao je Brčkalo.

I poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić tvrdi da ne mogu nastaviti da rade dok se zapisnički ne utvrdi šta se dešavalo na sjednici 13. septembra.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić je zbog nedostavljanja zapisnika zatražio ostavku generalnog sekretara Marka Aćića.