Oproštaj od Affana Ramića: Nikada se nije odvojio od običnog svijeta

BiH

affan

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH i Udruženja likovnih umjetnika povodom smrti bh. slikara Affana Ramića održana je u ANUBiH.

O Affanu Ramiću govorio je akademik fra Petar Perica Vidić.

– Prošle su tek tri godine od kada smo se na ovom mjestu oprostili od našeg akademika Mehmeda Zaimovića, a sad prožeti svježom tugom opraštamo se od akademika Ramića, rekao je Vidić.

Podsjetio je na Ramićev životni i profesionalni put.

– Ramić je rođen 1932. u Derventi. S ocem Mehmedom i majkom Ankom tu je proveo tri godine. Porodica se vratila u Mostar rodni grad njegovog oca, gdje završava osnovnu školu i nižu gimnaziju. Prve likovne poduke dobio je od poznatog slikara. Opredjeljujući se za slikarstvo kao životni izbor upisao je Državnu školu za likovnu umjetnost u Sarajevu i maturirao kod prof. Petra Šaina. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1957., u klasi Marka Čelebonovića. Krajem pedesetih Affan se vratio u Sarajevo, oženio se, rodio mu se sin Damian. Kao 14-godišnjak doživio je nasilnu smrt svog oca, a 1993. okrutnu smrt jedinca koji je poginuo u odbrani Sarajeva. Minuli rat ranio je Affana i kao čovjeka i kao umjetnika. Odnio mu je jedino dijete, a kada je morao da napustiti atelje na Grbavici u njemu je ostalo 270 slika. Odlazeći s Grbavice Affan je postao izbjeglica u vlastitom gradu, ali ga to nije zaustavilo u umjetničkom hodu, ali bol i tuga prožimali su mu dušu – rekao je Vidić.

Od Ramića oprostio se i Danis Fejzić uime ULUBiH-a.

– O Affanoj umjetnosti i njegovom slikarstvu svi znamo gotovo sve. Znamo da je to bio majstor od kista, istančanih kolorita i plemenitom namjerom. Uvijek je bio spreman na šalu, galantan i šarmantan. Isto tako ljudi voljeli su njega. Nikada se nije odvojio od običnog svijeta. U njegovom društvu je mogao sjediti bilo ko. Od lokalnog prodavača novina, studenta pa do ministra. Sa svima je bio spreman razgovarati – rekao je Fejzić.

Affan Ramić bit će sahranjen danas u 15.00 sati na Groblju Lav.