Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravko Todorović osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva zeta

Zdravko Todorović

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo danas je oglasilo krivim Zdravka Todorovića (75) po optužnici koja ga tereti za ubistvo zeta Milenka Kneževića (81) ispred kuće u ulici Grabovine, općina Ilidža 17. augusta 2014. godine, te osudilo ga na sedam godina zatvora.

Sud, naime, smatra dokazanim tužbene navode koji Todorovića terete da je 17. augusta 2014. godine ispred kuće oštećenoga, pod utjecajem 1,56 promila alkohola u krvi, nakon prethodnog konflikta, a u namjeri da ga ubije, zadao više udaraca Kneževiću.

Knežević je, kako je opisano u izreci presude, zadobio brojne teške tjelesne povrede, od kojih su neke bile opsane po život, a usljed kojih je preminuo dan kasnije, 18. augusta.

Kako je u obrazloženju presude navedeno, Sud cijeni da je kod okrivljenog postojala jasna namjera da počini ubistvo te, stoga, nije prihvatio prijedlog odbrane da se krivično djelo kvalificira kao nanošenje teških tjelesnih povreda.

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije Sudsko vijeće je u ovom predmetu cijenilo olakšavajuće okolnosti – da je okrivljeni u momentu izvršenja krivičnog djela bio bitno smanjeno uračunljiv, što je zakonski osnov za izricanje blaže sankcije.

Istovremeno, Sud je uzeo u obzir i da je okrivljeni ratni vojni invalid, te da je u poodmakloj životnoj dobi.

Sin oštećenog je upućen na parnicu, a okrivljeni je, s obzirom na slabo imovno stanje, oslobođen troškova krivičnog postupka.

Sud je donio rješenje o produženju pritvora okrivljenom, te zaključio da se u izdržavanje kazne, kada ona postane pravomoćna, uračuna i vrijeme provedeno u pritvoru od 17. augusta 2014. godine.

Budući da se radi o prvostepenoj presudu, okrivljeni Todorović ima pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.