BiH

tužilaštvo ks

Optužnica protiv 15 osoba: Krali šumu na području Kantona Sarajevo i Konjica

08/04/2022
Photo: Maja Santosi/PIXSELL

Postupajući tužilac za glavni pretres predložio je saslušanje 80 svjedoka, pet vještaka i više od 600 materijalnih dokaza

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv 15 osoba zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom šumska krađa, nedozvoljena trgovina i primanje dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je potvrđena protiv Elvira Husanovića, Admira Čomora, Adnana Husanovića, Eseda Pačariza, Ermina Mujkića, Samira Bukala, Durana Mešanovića,Taiba Šahića, Mihreta Dajdžića, Memnuna Madžaka, Edina Kazića, Amera Subašića, Emira Hormana, Murisa Maljića i Miralema Šarića.

Duran Mešanović i Elvir Husanović, inače, zaposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo KS, terete se da su od početka 2013. do sredine 2017. godine organizirali grupu koja je nezakonito sjekla državnu i privatnu šumu na području Kantona Sarajevo i Općine Konjic.

Organizatori grupe su angažirali fizička lica kojima su čuvari šume omogućavali sječu za novac, koji su zadržavali za sebe. Na taj način su oštetili javna preduzeća Sarajevo šume i Hercegovačko-Neretvanske šume, za više od milion maraka. Inače, prilikom transporta drvne mase imali su podršku optuženih policijskih službenika MUP-a KS Edina Kazića i Memnuna Madžaka iz Policijske uprave Konjic.

Postupajući tužilac za glavni pretres predložio je saslušanje 80 svjedoka, pet vještaka i više od 600 materijalnih dokaza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.