BiH

Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv pripadnika GP BiH zbog propuštanja građana za vrijeme zabrane ulaska

26/06/2020

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Raje Kikića, rođenog 1963. godine u Breziku, Brčko, uposlen kao policijski službenik Granične policije BiH

Optuženi Rajo Kikić (1963.), tereti se da je zbog imovinske koristi, omogućio nezakonit ulazak građana na teritoriju BiH, bez poštivanja normi koje su bile na snazi zbog spriječavanja širenja pandemije Covid 19, čime je izazvao ozbiljnu opasnost i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Raje Kikića, rođenog 1963. godine u Breziku, Brčko, uposlen kao policijski službenik Granične policije BiH.

“Optuženi se tereti da je dana 16.03.2020. godine, radeći na graničnom prijelazu u Brčkom, za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite sa ciljem spriječavanja širenja pandemije Covid 19, zbog sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije, propustio tri osobe na teritorij Bosne i Hercegovine. Navedene osobe sa područja Brčkog, dolazile su iz R Austrije, nisu imale potrebne putne isprave, te im je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama, trebao biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Aktivnostima nadležnih organa, na spriječavanju širenja pandemije, navedne osobe su pronađene i smještene u obveznu izolaciju u propisanom periodu. Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe, da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. KZ BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.