Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarski premijer

Orban u posjeti BiH: U Sarajevu se sastao s Krišto, pa putuje za Banjaluku

borjana kristo viktor orban
Foto: RSE

Nakon Sarajeva, Orban putuje u Banjaluku, gdje će se susresti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, proruski orijentisanim entitetskim predsjednikom

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u četvrtak, 4. aprila, u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) gdje se susreo sa Borjanom Krišto, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, nakon čega bi trebao otputovati u Banjaluku.

Nakon Krišto, planiran je i njegov susret sa članovima Predsjedništva BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

Nisu predviđene izjave za medije.

Nakon Sarajeva, Orban putuje u Banjaluku, gdje će se susresti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, proruski orijentisanim entitetskim predsjednikom.

Dodik, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH, ranije je naveo i da će Orbanu tom prilikom biti uručeno odlikovanje Orden RS na ogrlici.

Mađarski premijer nije prisustvovao proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS, tokom koje ga je Dodik odlikovao.

Mađarski populistički lider jedan je od ključnih saveznika proruski orijentiranog predsjednika RS.

Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom i u više navrata je blokirao pokušaje da Evropska unija sankcioniše Dodika.

Premijer Mađarske, između ostalog, ranije je poručio da se protivi uvođenju sankcija Evropske unije, ne navodeći na koje sankcije misli.

Orban je tokom posljednje posjete Sarajevu razgovarao, osim sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i sa članovima Predsjedništva BiH, te delegacijom državnog Parlamenta, kao i sa Vladom entiteta Federacija BiH.

Nakon Sarajeva, boravio je i u Banjaluci, gdje je, nakon razgovora sa zvaničnicima RS, rekao da postoje velike perspektive saradnje u oblastima energetike infrastrukture i poljoprivrede.

Početkom februara iz Vlade RS su najavili i održavanje ekonomskog foruma Mađarske i Republike Srpske koji je trebao biti održan početkom marta, ali nije.

Mađarska je do sada obećala pomoć za RS od 100 miliona evra, od čega je do sada dio potrošen za nabavku poljoprivrednih mašina i alata za zemljoradnike u tom bh. entitetu.

Ova pomoć je dogovorena u decembru 2021., prilikom privatne posjete Orbana Dodiku, u Laktašima kod Banjaluke.

Republika Srpska se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga.