Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vanredna presica

Srpski ministar policije otkrio detalje ubistva djevojčice Danke Ilić

bratislav gasic danka ilic
FOTO: Screenshot
Gašić otkrio detalje iz istrage

Jedan na drugog prebacuju krivicu – Vratili se u firmu kao da se ništa nije desilo – Vozač automobila je imao zakašnjelu reakciju na poligrafskom ispitivanju

Potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić je završena na tragičan način, rekao je danas na vanrednoj presici sprski ministar policije Bratislav Gašić.

Gašić je kazao da su uhapšena dvojica muškaraca, koji su osumnjičeni da su automobilom udarili devojčicu i nakon toga njeno tijelo bacili na deponiju.

“Obojica su priznala zločin i detaljno opisali događaj”, rekao je Gašić.

Kako je rekao, majka je sa djecom došla u 13:10, djeca su se igrala u dvorištu gdje ih je ona fotografisala. U 13:22, shvatila je da Danke nema. U 13:41 je pozvala muža.

“Mi smo od izlaska iz stana Ivane Ilić pratili forenzički njeno kretanje sve do Banjskog polja. Provjeravali smo kada je nastala fotografija, koliko je dijete bilo van vidokruga majke. Sistem “Pronađi me” je više puta objašnjen kao i zbog čega nije odmah stigla notifikacija”, rekao je Gašić.

danka
Foto: Facebook
Danka Ilić: Tijelo još nije pronađeno

Kako je rekao “u tom periodu, od 13.45. do 15.52. Danka je izašla iz dvorišta i kretila se asfaltom, što potvrđuju dva očevica”.

Majka, tražeći dijete, vidjela bijeli auto i muška lica

“Majka je oko 13.50, tražeći dijete, vidjela bijeli auto i muška lica koje stoje pored njega, za koje se kasnije, tokom istrage, ispostavilo da je riječ o vozilu Fiat Panda, u kom su bili osumnjičeni S.J. i D.D. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko Polje, gdje su trebali da provjere šaht u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13.20”, naveo je Gašić.

Kako kaže, “kretanje vozila je zabilježeno na kameri ulice Radomira Putnika i ispostavilo se da se iz sporedne ulice kretalo u 13.35, a kasnije je zabilježeno da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50, što se poklapa sa vremenom nestanka male Danke”.

“Vozilo u kome su bili S.J. i D.D. je ispred kapije bilo dva i po minuta, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, djevojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mjesta gdje su se ranije bili zaustavili. Automobilom je upravljao osumnjičeni D.D., dok je S.J., koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i tijelo djevojčice, koja je bila bez svijesti, prebacio u zadnji dio vozila preko alata. Tokom vožnje dogovorili su se da tijelo treba negdje baciti”, rekao je Gašić.

Kako je dodao, usput ih je u 13.57 sati zaustavio otac djevojčice iz automobila i pitao da li su videli Danku.

“Oni su odgovorili negativno”, rekao je ministar policije.

Kako je dodao, po izlasku iz Banjskog polja u 14.00 sati zaputili su se starobajanskim putem i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su zadržali minut i 49 sekundi gdje su uzeli dijete i bacili ga na bedem na kojem je bila gomila smeća.

deponija danka ilic
FOTO: Screenshot
Deponija na kojoj su ostavili tijelo nesretne djevojčice

Vratili se u firmu kao da se ništa nije desilo

“Nakon toga su se vratili u firmu, ostavili vozilo. U monstruoznosti i hladnokrvnosti ubica djevojčice svjedoči i činjenica da je S.J. po pozivu direktora istog dana otišao u Banjsko polje da traži djevojčicu svjestan da ju je hladnokrvno usmrtio”, rekao je Gašić.

Gašić je rekao da je policija tog dana sa privatnih kuća skinula deset kamera.

“U jednoj smo čekali, jer je vlasnik u Americi, da dođemo do ključa i kućepazitelja da bi mogli uzeti kameru, koja nam je na kraju i najviše pomogla da dođemo i vidimo kretanje. Tog dana na teritoriju Banskog polja je ušlo, u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je sedamnaest vozila. Od tih sedamnaest vozila samo su dva izašla van teritorija Banskog polja. Do dolaska policije, postavljanja punktova i zaprečavanja svih tih putnih pravaca ka Banskom polju. Zašto je to bitno? Bitno je zato što gledajući kretanje njihovo, vrlo nam je bilo simptomatično da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, to je dvorište gde je bila Ivana Ilića sa svojim djecom, tih 150 metara prešli su za pet i po minuta. Kao što imamo, i kada su stali na deponiju, jasno zabilježeno da su se tu zadržali minut i 41 sekundu. Policija nastavlja intenzivan rad na ovom slučaju i pretražuje se teren u cilju pronalaska tela”, objasnio je Gašić.

Rekao je i da je komandu nad pretragom terena preuzeo komandant odreda žandarmerije iz Niša i taj teren kompletno.

bratislav gasic
FOTO: Screenshot
Bratislav Gašić, ministar MUP Srbije

“Vidjeli ste i sami da se radi o jako nepristupačnom terenu, jako teškom terenu, brdskom planinskom terenu”.

“Pripadnici Žandarmerije uz pomoć pripadnika policije, javnog reda, vatrogasaca, spasioca gorske službe zajedno sa više pasa i sve moguće resurse, dronova sa termovizijama, helikoptera i prvog dana pretražili su čitavih pet puta, znači u tom krugu od nekih deset kilometara. Svaku kuću u Banjskom polju naši operativci, UKP i kriminalistička policija su obišli, svaki podrum ušli, svaku šahtu otvorili, svaki zamrzivač pogledali”, naveo je ministar policije.

Istraga u tri pravca

Gašić je rekao da je istraga u tom prvom trenutku krenula u tri pravca.

“Znači nismo mogli da isključimo otmicu, trgovinu ljudima, naravno. Da je dijete neko ko je prolazio tim pravcem, kao što smo na kraju utvrdili, udario svojim kolima ili je stavio u kola i nadali smo se da je to možda i da će to da dođe na kraju da je dijete živo. Razgovarali smo više puta sa majkom, jer majka je ta koja je morala da nam da početni input. Da li nam je bilo čudno u startu da poslije tri godine se pojavi u kući gdje je nekad živjela, dvorište koje je poprilično neuredno sa puno stakla, sa puno gvožđa, sa puno nekih starih frižidera za zamrzivača, vešmašina i svega ostalog. Jeste, ali naravno početne informacije smo morali da dobijemo od majke da bismo mogli dalje da nastavimo istragu i zahvaljujem se i njima na svom strpljenju i u ovoj muci što su mogli da nam daju”, naveo je Gašić.

Rekao je i da je urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja.

“Ljudi iz naše tehnike, poligrafisti, 10 dana, maltene spavali su po dvasata da bi mogli da ispunjavaju sve ono što se od njih traži, a da dođemo do validnih informacija koje su nam bile potrebne. Radi se o 46.000 logova, takozvanih telefonskih brojeva”, kaže Gašić.

Jedan na drugog prebacuju krivicu

Gašić je rekao i da su osumnjičeni još drugog dana dovedeni i poligrafski ispitivani.

“Vozač automobila je imao zakašnjelu reakciju na poligrafskom ispitivanju. Suvozač je odmah reagovao. Istog dana su oduzeta sva tri automobila, znači njihova dva privatna automobila i službeni automobil iz kojeg su naši forenzičari uzeli sve ono što im je bilo potrebno da bi mogli da urade ispitivanje. Automobil je bio pun alata, rezervnih dijelova itd. Imamo saznanja da se jedan od njih vratio 28. aprila i prebacio tijelo na drugu lokaciju. Ne možemo da im vjerujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu”, istakao je Gašić.

Obdukcijom će, nakon što tijelo bude pronađeno, biti otkriven uzrok smrti djevojčice.