BiH

Šumski požar

Oružane snage BiH angažirane na gašenju požara u općini Drvar

19/03/2020

Helikopterske jedinice Oružanih snaga nastavit će aktivnosti na gašenju, nastavljaju do konačne lokalizacije požara, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH

Drugi helikopterski skvadron Oružanih snaga BiH (OSBiH), lociran u kasarni „Rajlovac OS BiH“, angažiran je danas na gašenju požara u općini Drvar.

U jutarnjim satima od Oružanih snaga BiH hitno je zatraženo angažiranje helikoptera UH-1H na gašenju šumskog požara, nastalog na širem području općine Drvar.

Helikopterske jedinice Oružanih snaga nastavit će aktivnosti na gašenju, nastavljaju do konačne lokalizacije požara, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pored zadataka, poput ovoga, helikopterske posade Drugog helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane (ZS i PZO) Oružanih snaga BiH izvršavaju ostale aktivnosti kao što je smjena ljudstva na radio-relejnom čvorištu Pločno, na planini Čvrsnici, koji je izvršen uporedo s pripremom za gašenje požara.

Uz angažman Oružanih snaga BiH za potrebe pružanje pomoći civilnim organima u prevenciji i spriječavanju širenja koronavirusa, izvršenjem današnjih zadataka i radom u specifičnim uvjetima snijega i požara, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, helikopterske jedinice OS BiH pokazuju svoju spremnost i obučenost u realizaciji zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda.

Iz MOBiH-a ističu da je ovo prva ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara.

– Oružane snage BiH su i dalje spremne da u skladu sa zakonom propisanom misijom i u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta pomažu civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.