Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oružane snage BiH dobile 2,97 miliona eura vrijednu donaciju njemačke vlade

njemacka osbih
Foto: MOBiH

Pukovnik Nolte je najavio da će se do kraja septembra potpisati još nekoliko sporazuma, koji će biti namijenjeni obnovi infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH, a sve sa ciljem stvaranja boljih uslova za život i rad pripadnika OSBiH

Tehnički sporazum između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, na osnovu kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokacija i nabavku uniformi za Oružane snage BiH u ukupnoj vrijednosti 2,97 miliona eura, potpisan je danas u Ministarstvu odbrane BiH.

Sporazum su potpisali pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše u BiH pukovnik Franz Josef Nolte.

Tehnički sporazum za podršku infrastrukturnih radova, u vrijednosti od 1.470.000 eura, obuhvata projekte uređenja infrastrukture i objekata na šest lokacija na kojima borave pripadnici OSBiH.

Projekti su namijenjeni za izgradnju stražarnice i zamjenu vanjske rasvjete u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću, zamjenu vanjske rasvjete u kasarnama „Božan Šimović“ u Čapljini, „Dubrave“ u Živinicama, „Rajlovac“ u Sarajevu, postavljanje sistema video nadzora sa posebnom infrastrukturom u skladištu naoružanja „Grabež“ u Bihaću, te renoviranje i preuređenje objekta za smještaj vojnika u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku.

Sredstva iz tehničkog sporazuma za podršku nabavke uniformi u vrijednosti od 1.500.000 eura će biti namijenjena za opremanje Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH.

Šajinović je kazao da je današnja donacija, kao i sve prethodne donacije, još jedan pokazatelj posvećenosti SR Njemačke u pružanju podrške procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Pukovnik Nolte je najavio da će se do kraja septembra potpisati još nekoliko sporazuma, koji će biti namijenjeni obnovi infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH, a sve sa ciljem stvaranja boljih uslova za život i rad pripadnika OSBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.