Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OŠ “Aleksa Šantić” po drugi put u projektu iz programa Erasmus +KA2

os aleksa santic

U portugalskom gradu Porto od 14. do 17. decembra održava se Prvi Kick off miting partnera u projektu iz programa Erasmus +KA2 pod nazivom ”Stress free school/ Stress free teachers”.

Predstavnik sarajevske OŠ “Aleksa Šantić“, njen direktor Dr. sci Muamer Tinjak na mitingu će potpisat ugovor o saradnji sa školama – partnerima iz Portugala, Litvanije, Turske i Slovenije i prezentirati projekt, predstaviti prijedloge kako organizovati prikupljanje podataka dobre prakse upravljanja stresom i način na koji će se analizirati efekti implementacije dobrih praksi u školama.

Na osnovu rezultata nakon provedene ankete među nastavnicima, o nivou stresa nastavničkog posla ponuđeni su u školi neki programi prevencije stresa u nastavničkom pozivu. Rezultati su pokazali da je nastavnički posao izuzetno stresan. Antistres program usmjeren na nastavnike je provođen kontinuirano kroz radionice, folklor, sportske igre za nastavnike, roditelje i učenike, art i kreativne radionice, muzikoterapije, izlete i team buliding druženja tokom cijele godine. Aktivnosti antistres programa u OŠ „ Aleksa Šantić“ unaprijedile međuljudske odnese i cjelokupan nastavni proces.

Na osnovu toga razvijena je aplikacija sa partnerima iz pet zemalja i projekt je odobren od strane Erasmus + agencije. U naredne dvije godine projekt će biti razvijan i pristupit će se sakupljanju dobrih praksi i pisanja priručnika za antistres kao i e-learning webinari antistresa za nastavnike koji će biti ponuđeni školama u EU.