Sarajevo

OŠ “Aleksa Šantić” učestvuje u programu Eko škole u okviru projekta “Misli o prirodi!”

Samoaktivnim sudjelovanjem u oblikovanju školskog vrta i voćnjaka učenici stiču pozitivno ponašanje prema prirodi i njenim vrijednostima

OŠ “Aleksa Šantić” iz Sarajeva učestvovat će u programu Eko škola u okviru projekta “Misli o prirodi“. Projekat implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Vlada Švedske.

Od ukupno 87 aplikacija ( 61 iz osnovnih i 27 iz srednjih škola) i na osnovu osmišljenog kriterija za bodovanje ova škola je osvojila 99 bodova, od ukupno 100, saopćeno je.

“Dugoročni cilj škole je da učenici usvoje osnovna znanja o važnosti i načinu brige za okoliš, navike i vještine koje doprinose očuvanju prirode i da se razvija pozitivan stav o prirodi , te uvjerenje o potrebi očuvanja prirode

Dvorište i školski vrt škole poistovjećuju se sa oazom, parkom u kojem vlada mir, raskoš i zelenilo. Škola ima školski vrt za divljenje i educiranje. On podstiče i njeguje ekološki način razmišljanja mladih, a vrlo često može biti uzor i starijim koji su zaboravili na svoje obaveze i dostojanstvo u ponašanju i odgovornosti prema urbanom prostoru i prirodi općenito. U dvorištu se nalazi Eko kuća u kojoj se realizuje nastava, tu su i sadnice voćki u Aleji razreda. Saksije za cvijeće su napravljene od otpada (gume, bure, kućište za računare…), ukrasni bunar je napravljen od starih daski i cijevi, a mostić sa bazenom od starog željeza. O ružičnjaku i cvjetnjaku brinu učenici i osoblje škole.

Samoaktivnim sudjelovanjem u oblikovanju školskog vrta i voćnjaka učenici stiču pozitivno ponašanje prema prirodi i njenim vrijednostima, kod učenika se formiraju etički stavovi o zaštiti i unapređenju prirodne i čovjekove radne sredine.

Aktivnosti koje se kontinuirano realiziraju u toku školske godine, kao što su: kompostiranje, reciklaža, kontrola potrošnje vode i struje, uređenje školskog dvorišta, volontiranje u akcijama čišćenja i uređenja okolnih ulica i naselja u saradnji sa lokalnom zajednicom škola daje dobar primjer koji doprinosi razvijanju ekološke svijesti”, stoji u saopćenju OŠ “Aleksa Šantić”.