Pred poništavanje diplome

“OSA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda”

osmica dodik

Ukoliko je, dakle, Inspektorat Republike Srpske na osnovu nalogu Tužilaštva BiH uočio nezakonitosti prilikom sticanja diplome Osmana Mehmedagića, ostaje nejasno zbog čega tužilac Čavka nije poduzeo nijednu radnju kako bi dokazao i eventualnu krivičnu odgovornost direktora OSA-e

„OSA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“, kazao je 12. jula 2017. godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obraćajući se novinarima u mostarskim prostorijama HDZ-a BiH, piše Žurnal.

Dragan Čović potvrdno je kimnuo glavom i još samo dodao da „Obavještajno sigurnosna agencija BiH ne radi dobro svoj posao“. Tada je još uvijek bila aktualna afera „Ušće“ koju je u javnost plasirao Nenad Stevandić, tada zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, objavljujući dokument Obavještajno sigurnosne agencije BiH u kojem je razrađena operativna akcija usmjerena protiv upada srbijansko-ruskih obavještajaca u BiH.

„OSA prisluškivala zvaničnike Srbije“, tvrdili su tog januara 2017. godine mediji pod kontrolom Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Dodik i Čović su zahtijevali hitnu istragu, SNSD-ov kadar Nikola Špirić je sazvao hitnu sjednicu parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH. No, kada nije uspio potvrditi navode svojih stranačkih šefova da je OSA prisluškivala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Špirić je krivotvorio zaključke Komisije, što smo tada i dokumentovali u Žurnalu. Upravo zbog toga, 26. jula 2017. godine Špirića je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio s funkcije predsjednika i člana Komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH.

Hrvatski medijski servis (HMS) dan kasnije je donio tekst pod naslovom : „Špirić: OSA-u pokušavaju pretvoriti u bošnjačko-muslimansku službu“. Tužilaštvo BiH kojim je i tada, kao i sada, rukovodila Gordana Tadić, nikad nije uzelo u razmatranje krivičnu prijavu koju je Obavještajno sigurnosna agencija BiH službeno podnijela protiv Dragana Savića, vazača bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića, koji je sporni dokument o akciji Ušće iznio iz Agencije.

Dva mjeseca nakon okončanja afere Ušće, u okviru koje su zvaničnici Republike Srpske tvrdili da OSA prisluškuje zvaničnike Srbije, iz zapadnog susjedstva je došla nova afera.

„OSA prisluškuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića“, objavio je u septembru 2017. godine hrvatski tjednik Nacional.

Objavljujući službeni dokument OSA-e o vezama hercegovačkih biznismena i političara sa ruskim obavještajcima, Nacional je ustvrdio kako „Obavještajna služba BiH vodi specijalni rat protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH“.

Pet dana kasnije u Sarajevo je doputovao direktor hrvatske obavještajne službe SOA koji se sastao sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

„Nije bilo prisluškivanja“, glasio je naslov teksta objavljenog 26. septembra 2017. godine.

Mart je 2018. godine bio kada je odlukom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH vođama ruskih „Noćnih vukova“ i članovima proruske organizacije Srbska čast zabranjen ulazak na teritoriju BiH zbog sumnje da su opasnost po nacionalnu sigurnost. Inače, Putinovom bliskom prijatelju i vođi bajkerske skupine Noćni vukovi, Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u mnoge zemlje Evropske unije zbog njegovih terorističkih akcija u Ukrajini. Zaldostanov se nalazi i na crnoj listi SAD-a. Nakon što mu je zabranjen ulazak u BiH, oglasila se ruska ambasada u BiH.

„U neosnovanu kampanju uključeni su i organi BiH čiji je glavni zadatak jačanje sigurnosti, a ne njeno potkopavanje“, saopćila je 15. 3. 2018. godine ruska ambasada u BiH, prozivajući indirektno Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH.

Dva mjeseca kasnije situacija je dodatno zaoštrena.

Ruski oligarh sa crnih lista Evropske unije i SAD-a Konstantin Malofeev privatnim avionom 30. maja 2018. godine sletio na banjalučki aerodrom. No, Granična policija BiH ga je zadržala. Malofeeva je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, zbog njegovih veza sa ukrajinskim separatistima, proglasila „opasnošću ponacionalnu sigurnost“, te mu je uskraćena dozvola za boravak na teritoriji BiH. Odlukom OSA-e svoje je nezadovoljstvo iskazao i ruski ambasador u BiH Petr Ivancov koji je zbog toga protestirao kod ministra vanjskih poslova BiH – Igora Crnatka. Nedugo nakon toga OSA je zabranila ulazak na teritoriju BiH i Zaharu Prilepinu, ruskom pjesniku koji je učestvovao u brojnim parovojnim akcijama na teritoriji Ukrajine. Ambasador Ivancov se hitno sastao sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, odakle je zatraženo izvinjenje Rusiji i njenom piscu Prilepinu.

„Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće sigurnosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje“, kazao je tada Milorad Dodik.

Nešto ranije, u junu 2018.godine, Milorad Dodik je za srbijanski Kurir izjavio da „postoje brojni dokazi da britanske obavještajne službe prate državni vrh Republike Srpske i Srbije“ i da jeu sve uključena i OSA BiH.

„Dokaz je u činjenici da je već ranije Obavještajna služba BiH otvorila operativne naloge prisluškivanja zvaničnika Srbije i RS“, rekao je Dodik.

Tačno godinu kasnije, Milorad Dodik je, u svojstvu člana Predsjedništva BiH, na konferencije za medije izjavio da „OSA BiH prisluškuje medije u BiH“, ističući pritome sve one medije koji su pod njegovom kontrolom ili kontrolom njegovog koalicijskog partnera Dragana Čovića. Dodik se pozvao i na dokument OSA-e koji je, zapravo, press cliping, i u kojem su „obrađeni“ skoro svi mediji koji egzistiraju u BiH.

No, ovom napadu na OSA-u prethodilo je nekoliko napada u organizaciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosno glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Kada je u januaru Žurnal snimio kupovinu srednjoškolske diplome, te dokumentovao da Tužilaštvo BiH nije željelo voditi istragu prodaji diploma u BiH, koju je, u saradnji sa OSA-om, dokumentovala i državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uslijedila je odmazda glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Predmetom diplome zadužila je Olega Čavku, državnog tužioca koji je disciplinski kažnjavan zbog krivotvorenja službenih dokumenata Tužilaštva BiH.

Čavka je prvo saslušao novinarku Žurnala Azru Omerović tražeći od nje detalje o izvoru informacija, da bi, potom, svoju istragu usmjerio na čelnike OSA-e, SIPA-e i drugih državnih policijskih agencija koje su ranije dokumentovale trgovinu diplomama na fakultetima i srednjim školama u vlasništvu širokobriješke obitelji Ševo. Ne donoseći formalnu naredbu o provođenju istrage, tužilac Čavka je u julu izdao nalog Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske da na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci provjeri diplomu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Inspekcija je izvršila naredbu Olega Čavke te konstatovala da „prijave za ispite studenta Osmana Mehmedagića nisu uredno popunjene“, pa je zbog toga donijela odluku o poništavanju diplome. No, nekoliko detalja je vrlo interesantno.

Tužilaštvo BiH nikada nije donijelo ni formalnu naredbu o provođenju istrage protiv direktora OSA-e zbog sumnje da je nezakonito stekao diplomu. Sve radnje tužilac Čavka je poduzimao pod oznakom „KTA“, koja, prema dokumentima VSTV-a, znači da je u pitanju „neodređeno krivično djelo i neodređeni počinilac“. Ukoliko je, dakle, Inspektorat Republike Srpske na osnovu nalogu Tužilaštva BiH uočio nezakonitosti prilikom sticanja diplome Osmana Mehmedagića, ostaje nejasno zbog čega tužilac Čavka nije poduzeo nijednu radnju kako bi dokazao i eventualnu krivičnu odgovornost direktora OSA-e. Naročito zbog toga što je postupajući tužilac lično išao na Univezitet za poslovne studije u Banja Luci kako bi pregledao dosje direktora OSA-e, te je tom prilikom fotografisao i nekoliko dokumenata iz spisa. Početkom avgusta 2019. godine dokumenti iz Mehmedagićevog spisa, koje je fotografisao Oleg Čavka. pojavili su se na facebook stranici nedavno osnovanog proruskog portala gazeta.ba .