Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rješavanje zastoja

OSCE poziva na hitno usvajanje nove Strategije za reformu pravosudnog sektora BiH

Kathleen Kavalec Foto DB

Misija poziva vlasti da što prije usvoje i efektivno provedu Strategiju, koja pruža institucijski okvir kao neophodnu komponentu za širu, prijeko potrebnu, reformu pravosudnog sektora u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija) podržala je Ministarstvo pravde BiH u organizaciji pet konsultacijskih sastanaka, koji su se održali u periodu od marta do maja 2022. godine širom države, a čija tema je bila nacrt Strategije za reformu pravosudnog sektora (Strategija) za period 2021. – 2027. godina. Ovi sastanci su dio šireg procesa usmjerenog na rješavanje zastoja u reformi pravosudnog sektora i ubrzanje procesa usvajanja Strategije, te na brojnije i kvalitetnije učešće relevantnih aktera. Sastanci su imali za cilj poticanje ključnih institucija da podrže provedbu Strategije i osiguraju potrebna finansijska sredstva.

Od ključnog je značaja što se Strategijom osigurava preuzimanje odgovornosti od strane lokalnih vlasti za postizanje konkretnih doprinosa i rezultata na polju reforme pravosudnog sektora u BiH.

Misija poziva vlasti da što prije usvoje i efektivno provedu Strategiju, koja pruža institucijski okvir kao neophodnu komponentu za širu, prijeko potrebnu, reformu pravosudnog sektora u BiH.

Delegacija Evropske unije u BiH/Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH (Ured EU u BiH) takođe pažljivo prati ovaj proces. U svom Izvještaju o napretku BiH iz 2021. godine, Evropska komisija pozvala je BiH da, tokom predstojeće godine, hitno usvoji novu Strategiju za reformu pravosudnog sektora i relevantni Akcijski plan, koja bi zamijenila onu koja je prestala važiti 2018. godine, kao jednu od obaveza vlasti prema građanima BiH koji zaslužuju neovisan, javno odgovoran i efektivan pravosudni sektor. Pravosudna reforma je i ključna komponenta procesa pridruživanja EU.

Misija OSCE-a u BiH će, u partnerstvu sa Uredom EU u BiH, nastaviti pružati podršku ovom procesu.