Osigurana sredstva za obnovu sobe za Hagadu u Zemaljskom muzeju

BiH

hagada22232

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović je u razgovoru s regionalnom direktoricom UNESCO-a Anom Luiz Thompson Flores i šefom ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom izrazio zahvalnost za pomoć u obnovi objekata kulture koji su uništeni u poplavama u BiH 2014. godine.

– Sinoć otvoreni Dom kulture “Edhem Mulabdić” u Maglaju jedan je od objekata koji su obnovljeni uz podršku UNESCO-a, a služit će zbližavanju ljudi, promociji kulture i jedinstva u različitosti – rekao je ministar Osmanović.

Naglasio je i značajnu pomoć UNESCO-a u sanaciji oštećenja nastalih u nevremenu prije nekoliko mjeseci u Zemaljskom muzeju i Umjetničkoj galeriji BiH.

Razgovarano je i o sprječavanju ilegalne trgovine kulturnim dobrima, te je naglašena puna posvećenost BiH aktivnostima u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

osmanovic

Predstavnici UNESCO-a informirali su ministra Osmanovića da su uz podršku francuske vlade osigurana sredstva za obnovu sobe za Hagadu u Zemaljskom muzeju, kao i za izradu replika Hagade kako bi se ovo djelo neprocjenjive vrijednosti učinilo dostupnijim javnosti.

Sagovornici su istakli i aktivnu ulogu koju BiH ima u radu Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope, uz podsjećanje da BiH naredne godine preuzima predsjedavanje tim tijelom.

Predstavnica UNESCO-a Ana Luiza Thompson Flores čestitala je na uspješno završenom projektu upisa stećaka na Listu svjetske kulturne baštine. Pozvala je BiH da koristi projekte UNESCO-a u oblasti nauke, posebno u okviru aktuelnog projekta “Čovjek i biosfera”, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.