Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović i Ferguson: Riješiti probleme u obrazovanju

osmanovic-ferguson111

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson razgovarali su o mogućnostima za unapređenje saradnje, a najviše pažnje posvetili su mogućnostima saradnje u oblasti obrazovanja i rješavanju statusa Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Osmanović je pozvao Fergusona da pomogne u rješavanju problema diskriminacije u oblasti obrazovanja i u trajnom rješavanju problema institucija kulture od značaja za BiH.

Kao probleme istakao je “upitan” kvalitet obrazovanja, diskriminaciju i podjelu učenika, posebno naglašavajući problem postojanja dvije škole pod jednim krovom u Kotor-Varoši, Konjević-Polju i Bratuncu te izrazio nadu da će se do kraja 2015. školske godine riješiti ovo pitanje, kako bi se djeca mogla upisati u matične škole.

Ferguson je istakao važnost projekta reforme visokog obrazovanja, kao i činjenicu da projekt sadrži razvoj elemenata kvalifikacijskog okvira u BiH koji je usklađen s evropskim standardima. Krajnji cilj projekta je povezivanje sistema obrazovanja i potreba tržišta rada.

Osmanović i Ferguson razmijenili su mišljenja o statusu Zemaljskog muzeja i složili se da je velika šteta da se zatvori institucija koja živi još od austrougarskog vremena i sadrži više miliona eksponata. Osmanović smatra da početna tačka rješavanja ovog problema treba biti odluka o imenovanju upravljačkih struktura i direktora.

Ferguson je zaželio Osmanoviću uspjeh u obavljanju dužnosti ministra civilnih poslova i izrazio nadu da će odnosi i saradnja BiH i Velike Britanije ići uzlaznom putanjom, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.