BiH

poslanik sda

Osmanović: Potrebna “korjenita” reforma pravosuđa u BiH

11/03/2020

Raspravu o bh. pravosuđu smatra dobrim, jer su problemi u toj oblasti evidentni

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da je potrebna ‘korjenita’ reforma pravosuđa u BiH, zbog raznih afera korupcije.

To je kazao novinarima tokom tematske sjednice Predstavničkog doma PSBiH o stanju u bh. pravosuđu te radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH.

Osmanović je kazao da je reforma najpotrebnija u VSTV-u i načinu izbora članova tog vijeća, ali i da je potrebno povećati odgovornost prema građanima.

Raspravu o bh. pravosuđu smatra dobrim, jer su problemi u toj oblasti evidentni.

– Bilo je dosta konstruktivnih diskusija na sjednici i dobrih prijedloga, ali najbitnije je uspostaviti korektnu komunikaciju između zakonodavne i sudske vlasti i tražiti rješenje problema – poručio je Osmanović te dodao da se ništa ne može učiniti bez PSBiH.

Izrazio je nadu da će danas biti usvojen značajan broj zaključaka usmjerenih na Ministarstvo pravde BiH te da se pristupi izmjeni Zakona o VSTV, Krivičnog zakona, ali i da se ubrza rješavanje predmeta ratnih zločina.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.