Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testirano 168 uzoraka

Osmi dan zaredom u Tuzlanskom kantonu nema novozaraženih

tuzla panorama

U periodu od osam dana u kojim nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze evidentirano je 28 pacijenata koji su se oporavili i poslati u kućnu izolaciju

Na području Tuzlanskog kantona u posljednjem turnusu testiranja na koronavirus nije bilo zaraženih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Osmi dan za redom u Tuzlanskom kantonu nema novozaraženih, ali je sve veći broj oporavljenih.

U posljednja 24 sata oporavljeno je 16 osoba, a trenutno na tom području ima 42 aktivno zaražene osobe. No, nakon testiranja i retestiranja u narednim danima očekuje se i njihov odlazak kući jer u TK nije ubilježen niti jedan kritičan slučaj niti pacijent koji je bio priključen na respirator.

“U posljednjem turnusu testirali smo 168 uzorana na koronavirus i nijedan nije bio pozitivan. Na UKC-u je smješteno pet oboljelih od bolesti COVID-19, a jedna je na Medicinskom institutu Bayer (MIB). U kućnoj izolaciji je 36 oboljelih“, kaže Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

U periodu od osam dana u kojim nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze evidentirano je 28 pacijenata koji su se oporavili i poslati u kućnu izolaciju.

U Zavodu za mikrobiologiju UKC-u Tuzla, od 27. marta do danas, testirano je 2.682 uzoraka od kojih su 84 bila pozitivna. U kućnoj izolaciji na području TK nalazi se 776 osoba.

“Imamo veći obim testiranja. Pored osoba koji su se vezivali za određene klastere, a koji su u međuvremenu ugašeni, testiramo i osobe iz staračkih domova, radnice iz trgovina. Za sada su svi testirani uzorci negativni“, zaključuje Mulić.